Digitální knihovnaUPCE
 

Vývoj metody pro stanovení biogenních aminů v potravinách

Diplomová práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2019

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá vývojem a validací metody pro stanovení biogenních aminů v potravinách. V teoretické části jsou popsány toxikologické vlastnosti biogenních aminů, jejich vznik, rozdělení, výskyt a reaktivita. Dále je zde popsáno stanovení biogenních aminů pomocí chromatografických metod. Experimentální část je zaměřena na optimalizaci a validaci HPLC-UV/MS metody pro stanovení biogenních aminů ve formě dansyl derivátů. Validovaná metoda je aplikována na 10 vzorků vín (červených, bílých a jednoho růžového) a 5 vzorků zrajících sýrů.

Rozsah stran

79 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Analytická chemie

Studijní program

Chemie

Signatura tištěné verze

D40077

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

biogenní aminy, dansyl deriváty, kapalinová chromatografie, spektrofotometrická detekce, hmotnostní detekce, víno, sýr, biogenic amines, dansyl derivatives, liquid chromatography, spectrophotometric detection, mass detection, wine, cheese

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced