dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Šalomounová, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2019-06-18T08:08:33Z |
|
dc.date.available |
2019-06-18T08:08:33Z |
|
dc.date.issued |
2019 |
|
dc.date.submitted |
2019-05-10 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/73353 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce se zabývá identifikací a kvantifikací fenolických látek a glukotropaeolinu v různých částech lichořeřišnice větší pomocí HPLC/MS/MS. Nejprve byla provedena optimalizace chromatografické separace a hmotnostně spektrometrické detekce sledovaných látek. Optimalizovaná metoda byla poté použita pro analýzu methanolických extraktů připravených z různých částí rostliny. Dále byl sledován vliv sušení či mražení na obsah monitorovaných látek a vliv okyselení na účinnost extrakce. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita, celkové množství fenolických látek a anthokyaninů v extraktech pomocí spektrofotometrických technik. |
cze |
dc.format |
83 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
lichořeřišnice |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
glukosinoláty |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
hmotnostní spektrometrie |
cze |
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
nasturtium |
eng |
dc.subject |
phenolic compounds |
eng |
dc.subject |
glucosinolates |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
mass spectrometry |
eng |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.title |
Analýza významných biologicky aktivních látek v různých částech lichořeřišnice větší s využitím HPLC/MS/MS |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of biologically active compounds in different parts of common nasturtium using HPLC/MS/MS |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Švecová, Blanka |
|
dc.date.accepted |
2019-06-03 |
|
dc.description.abstract-translated |
The goal of this thesis is the identification and quantification of phenolic compounds and glucotropaeolin in various parts of the nasturtium using HPLC/MS/MS technique. First, the optimization of chromatographic separation and mass spectrometric detection of monitored compounds was performed. The optimized method was used to analyse methanolic extracts prepared from different parts of the plant. Further, the effect of drying or freezing on the content of monitored compounds and the effect of acidification on the extraction efficiency was monitored. Last but not least, the antioxidant activity, total amount of phenolic compounds and anthocyanins were measured using spectrophotometric techniques. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D40084 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
37853 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |