Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Papadakis, George
|
cze |
dc.contributor.author |
Krulišová, Pavla
|
cze |
dc.contributor.author |
Hamiot, Audrey
|
cze |
dc.contributor.author |
Tsougeni, Katerina
|
cze |
dc.contributor.author |
Kaprou, Georgia
|
cze |
dc.contributor.author |
Eck, Michael
|
cze |
dc.contributor.author |
Rabus, David
|
cze |
dc.contributor.author |
Bílková, Zuzana
|
cze |
dc.contributor.author |
Dupuy, Bruno
|
cze |
dc.contributor.author |
Jobst, Gerhardt
|
cze |
dc.contributor.author |
Tserepi, Angeliki
|
cze |
dc.contributor.author |
Gogolides, Evangelos
|
cze |
dc.contributor.author |
Gizeli, Electra
|
cze |
dc.date.accessioned |
2019-05-22T08:26:34Z |
|
dc.date.available |
2019-05-22T08:26:34Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
eng |
dc.identifier.issn |
0956-5663 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/72691 |
|
dc.description.abstract |
The fast and efficient detection of foodborne pathogens is a societal priority, given the large number of food-poisoning outbreaks, and a scientific and technological challenge, given the need to detect as little as 1 viablecell in 25 gr of food. Here, we present thefirst approach that achieves the above goal, thanks to the use of amicro/nano-technology and the detection capability of acoustic wave sensors. Starting from 1Salmonellacell in25 ml of milk, we employ immuno-magnetic beads to capture cells after only 3 h of pre-enrichment and sub-sequently demonstrate efficient DNA amplification using the Loop Mediated Isothermal Amplification method(LAMP) and acoustic detection in an integrated platform, within an additional ½ h. The demonstrated 4 hsample-to-analysis time comes as a huge improvement to the current need of few days to obtain the same result.In addition, the work presents thefirst reported Lab-on-Chip platform that comprises an acoustic device as thesensing element, exhibiting impressive analytical features, namely, an acoustic limit of detection of 2 cells/μlor3 aM of the DNA target and ability to detect in a label-free manner dsDNA amplicons in impure samples. The useof food samples together with the incorporation of the necessary pre-enrichment step and ability for multipleanalysis with an internal control, make the proposed methodology highly relevant to real-world applications.Moreover, the work suggests that acoustic wave devices can be used as an attractive alternative to electro-chemical sensors in integrated platforms for applications in food safety and the point-of-care diagnostics. |
eng |
dc.format |
p. 52-58 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.relation.ispartof |
Biosensors and Bioelectronics, volume 111, issue: 15.7. 2018 |
eng |
dc.rights |
pouze v rámci univerzity |
eng |
dc.subject |
Lab-on-chip |
eng |
dc.subject |
Molecular diagnostics |
eng |
dc.subject |
Acoustic biosenzor |
eng |
dc.subject |
Salmonella detection |
eng |
dc.subject |
Lab-on-chip |
cze |
dc.subject |
Molekulární diagnostika |
cze |
dc.subject |
akustický biosenzor |
cze |
dc.subject |
detekce Salmonelly |
cze |
dc.title |
Micro-nano-bio acoustic system for the detection of foodborne pathogens in real samples |
eng |
dc.title.alternative |
Mikro-nano-bio akustický systém pro detekci patogenů v potravinách v reálných vzorcích |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Rychlá a účinná detekce patogenů v potravinách je prioritou jak omezit rizika spojená s otravou obyvatel jídlem a je výzvou, jak využít vědeckých i technologických poznatků k sestavení analyzátoru, který by umožnil stanovit 1 bakteriální buňku v normovaných 25 g potraviny. Tento článek představuje nový analytický systém, využívající nové mikro a nanotechnologie a principu akustického biosenzoru. Průkaz je založen na nabohacení bakteriálních buněk pomocí imunosenzoru na bázi magnetických mikročástic po 3 hodinovém nabohacení v kultivačním médiu a poté jsou patogenní buŇky lyzovány a bakteriální DNA je amplifikována pomocí procesu LAMP a to již v samotném chipu spojeného elektronicky s detekční jednotkou, tj. akustickým biosenzorem. Celá detekce patogenů v tomto případě trvá 4 - 6 hodin, což je nespornou výhodou ve srovnání s dnes běžnými postupy závislým na předkultivaci a namnožení izolovaných patogenů po dobu min. 24 hodin. Tento systém má potenciál se uplatnit v praxi při kontrole bezpečnosti potravin tak i v rámci POCT systémů v klinické praxi. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published |
eng |
dc.identifier.doi |
10.1016/j.bios.2018.03.056 |
eng |
dc.project.ID |
687681/A portable MicroNanoBioSystem and Instrument for ultra-fast analysis of pathogens in food: Innovation from LOVE-FOOD lab prototype to a pre-commercial instrument (LoveFood2Market) |
eng |
dc.identifier.wos |
000432643600008 |
|
dc.identifier.scopus |
2-s2.0-85045037637 |
|
dc.identifier.obd |
39882749 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|