Micro-nano-bio acoustic system for the detection of foodborne pathogens in real samples

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Papadakis, George cze
dc.contributor.author Krulišová, Pavla cze
dc.contributor.author Hamiot, Audrey cze
dc.contributor.author Tsougeni, Katerina cze
dc.contributor.author Kaprou, Georgia cze
dc.contributor.author Eck, Michael cze
dc.contributor.author Rabus, David cze
dc.contributor.author Bílková, Zuzana cze
dc.contributor.author Dupuy, Bruno cze
dc.contributor.author Jobst, Gerhardt cze
dc.contributor.author Tserepi, Angeliki cze
dc.contributor.author Gogolides, Evangelos cze
dc.contributor.author Gizeli, Electra cze
dc.date.accessioned 2019-05-22T08:26:34Z
dc.date.available 2019-05-22T08:26:34Z
dc.date.issued 2018 eng
dc.identifier.issn 0956-5663 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/72691
dc.description.abstract The fast and efficient detection of foodborne pathogens is a societal priority, given the large number of food-poisoning outbreaks, and a scientific and technological challenge, given the need to detect as little as 1 viablecell in 25 gr of food. Here, we present thefirst approach that achieves the above goal, thanks to the use of amicro/nano-technology and the detection capability of acoustic wave sensors. Starting from 1Salmonellacell in25 ml of milk, we employ immuno-magnetic beads to capture cells after only 3 h of pre-enrichment and sub-sequently demonstrate efficient DNA amplification using the Loop Mediated Isothermal Amplification method(LAMP) and acoustic detection in an integrated platform, within an additional ½ h. The demonstrated 4 hsample-to-analysis time comes as a huge improvement to the current need of few days to obtain the same result.In addition, the work presents thefirst reported Lab-on-Chip platform that comprises an acoustic device as thesensing element, exhibiting impressive analytical features, namely, an acoustic limit of detection of 2 cells/μlor3 aM of the DNA target and ability to detect in a label-free manner dsDNA amplicons in impure samples. The useof food samples together with the incorporation of the necessary pre-enrichment step and ability for multipleanalysis with an internal control, make the proposed methodology highly relevant to real-world applications.Moreover, the work suggests that acoustic wave devices can be used as an attractive alternative to electro-chemical sensors in integrated platforms for applications in food safety and the point-of-care diagnostics. eng
dc.format p. 52-58 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Biosensors and Bioelectronics, volume 111, issue: 15.7. 2018 eng
dc.rights pouze v rámci univerzity eng
dc.subject Lab-on-chip eng
dc.subject Molecular diagnostics eng
dc.subject Acoustic biosenzor eng
dc.subject Salmonella detection eng
dc.subject Lab-on-chip cze
dc.subject Molekulární diagnostika cze
dc.subject akustický biosenzor cze
dc.subject detekce Salmonelly cze
dc.title Micro-nano-bio acoustic system for the detection of foodborne pathogens in real samples eng
dc.title.alternative Mikro-nano-bio akustický systém pro detekci patogenů v potravinách v reálných vzorcích cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Rychlá a účinná detekce patogenů v potravinách je prioritou jak omezit rizika spojená s otravou obyvatel jídlem a je výzvou, jak využít vědeckých i technologických poznatků k sestavení analyzátoru, který by umožnil stanovit 1 bakteriální buňku v normovaných 25 g potraviny. Tento článek představuje nový analytický systém, využívající nové mikro a nanotechnologie a principu akustického biosenzoru. Průkaz je založen na nabohacení bakteriálních buněk pomocí imunosenzoru na bázi magnetických mikročástic po 3 hodinovém nabohacení v kultivačním médiu a poté jsou patogenní buŇky lyzovány a bakteriální DNA je amplifikována pomocí procesu LAMP a to již v samotném chipu spojeného elektronicky s detekční jednotkou, tj. akustickým biosenzorem. Celá detekce patogenů v tomto případě trvá 4 - 6 hodin, což je nespornou výhodou ve srovnání s dnes běžnými postupy závislým na předkultivaci a namnožení izolovaných patogenů po dobu min. 24 hodin. Tento systém má potenciál se uplatnit v praxi při kontrole bezpečnosti potravin tak i v rámci POCT systémů v klinické praxi. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.bios.2018.03.056 eng
dc.project.ID 687681/A portable MicroNanoBioSystem and Instrument for ultra-fast analysis of pathogens in food: Innovation from LOVE-FOOD lab prototype to a pre-commercial instrument (LoveFood2Market) eng
dc.identifier.wos 000432643600008
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85045037637
dc.identifier.obd 39882749 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet