TOTALLY CHLORINE-FREE BLEACHING OF SODA RAPESEED PULP

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Potůček, František cze
dc.contributor.author Říhová, Martina cze
dc.date.accessioned 2019-05-22T08:23:50Z
dc.date.available 2019-05-22T08:23:50Z
dc.date.issued 2018 eng
dc.identifier.issn 1336-3824 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/72667
dc.description.abstract Soda pulp cooked from rapeseed straw was subjected to the totally chlorine-free bleaching using hydrogen peroxide and peractic acid as bleaching agents. The five-stage bleaching sequence, Q1Q2EPPaaP, containing two chelation stages, as well as four-stage sequence, AEPPaaP, with an acidic stage were applied to investigate the properties of bleached soda pulp, namely its brightness and tensile strength. For comparison, once-dried kraft softwood pulp, as well as never-dried oxygen-predelignified kraft softwood pulp and sulphite spruce pulp were bleached under the same process conditions. The results obtained showed that totally chlorine-free bleaching did not bring the sufficient bleaching effect for soda rapeseed pulp. The brightness of 54 % ISO achieved for the AEPPaaP bleaching sequence was lower comparing to that for kraft and sulphite pulps. eng
dc.format p. 117-124 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Technická univerzita vo Zvolene eng
dc.relation.ispartof Acta Facultatis Xylologiae Zvolen, volume 60, issue: 2 eng
dc.rights open access eng
dc.subject soda rapeseed pulp eng
dc.subject TCF bleaching eng
dc.subject brightness eng
dc.subject breaking length eng
dc.subject natronová řepková buničina cze
dc.subject TCF bělení cze
dc.subject bělost cze
dc.subject tržná délka cze
dc.title TOTALLY CHLORINE-FREE BLEACHING OF SODA RAPESEED PULP eng
dc.title.alternative Bezchlorové bělení natronové řepkové buničiny cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Natronová buničina uvařená ze slámy řepky olejné byla bělena peroxidem vodíku a kyselinou peroctovou ve dvou bělicích sekvencích, a to Q1Q2EPPaaP a AEPPaaP. Bělená buničina byla hodnocena podle bělosti a pevnosti v tahu. Pro srovnání byly za stejných podmínek běleny jednou sušená sulfátová buničina z jehličnanů, nikdy nesušená sulfátová buničina z jehličnanů po kyslíkové delignifikaci a sulfitová buničina. Dosažené výsledky ukázaly, že bezchlorovým bělením se nedosáhne dostatečné bělosti natronové buničiny, která byla menší než bělost sulfátové a sulfitové buničiny. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.17423/afx.2018.60.2.11 eng
dc.relation.publisherversion https://df.tuzvo.sk/sites/default/files/11-02-18_1.pdf eng
dc.identifier.wos 000448690700011 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85055942930
dc.identifier.obd 39881411 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet