Determination of 5-Hydroxymethylfurfural and Saccharides in Mead

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Juričová, Miroslava cze
dc.contributor.author Řezková, Soňa cze
dc.contributor.author Moravcová, Kamila cze
dc.contributor.author Fischer, Jan cze
dc.contributor.author Česlová, Lenka cze
dc.date.accessioned 2019-05-22T08:23:23Z
dc.date.available 2019-05-22T08:23:23Z
dc.date.issued 2018 eng
dc.identifier.issn 0023-5830 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/72663
dc.description.abstract This work is focused on determination of 5-hydroxymethylfurfural (HMF), glucose, fructose and sucrose in meads. Reversed-phase high performance liquid chromatography with spectrophotometric detection was used for the separation of HMF. Saccharides were separated using hydrophilic interaction liquid chromatography with refractive index detector. These techniques were employed for determination of the content of HMF and saccharides in 23 samples of meads obtained from different producers. The content of these compounds is strongly dependent on the technological process of mead production and could be used as a marker of mead quality. The content of HMF is lower in samples obtained from beekeepers than in samples purchased in local stores. eng
dc.format p. 65-70 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. eng
dc.relation.ispartof Kvasný průmysl, volume 64, issue: 2 eng
dc.rights open access eng
dc.subject Saccharides eng
dc.subject 5-hydroxymethylfurfural eng
dc.subject mead eng
dc.subject liquid chromatography eng
dc.subject sacharidy cze
dc.subject 5-hydroxymethylfurfural cze
dc.subject medovina cze
dc.subject kapalinová chromatografie cze
dc.title Determination of 5-Hydroxymethylfurfural and Saccharides in Mead eng
dc.title.alternative Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a vybraných sacharidů v medovinách cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Tato práce je zaměřena na stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF), glukosy, fruktosy a sacharosy v medovinách. Pro stanovení HMF byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie v systémech s obrácenými fázemi se spektrofotometrickou detekcí. Sacharidy byly separovány s využitím chromatografie hydrofilních interakcí s refraktometrickou detekcí. Pomocí výše zmíněných separačních technik byl stanoven obsah HMF a sacharidů ve 23 vzorcích medovin získaných od různých výrobců. Jejich obsah se lišil v závislosti na technologickém postupu výroby medoviny a mohl by být použit jako ukazatel kvality medovin. Obsah HMF byl nižší u vzorků medovin získaných od včelařů než u vzorků medovin získaných v místní obchodní síti. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.18832/kp201807 eng
dc.relation.publisherversion https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201802-0004_Stanoveni_5-hydroxymethylfurfuralu_a_vybranych_sacharidu_v_medovinach.php eng
dc.identifier.wos 000430986900004 eng
dc.identifier.obd 39881396 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet