dc.contributor.author |
Juričová, Miroslava
|
cze |
dc.contributor.author |
Řezková, Soňa
|
cze |
dc.contributor.author |
Moravcová, Kamila
|
cze |
dc.contributor.author |
Fischer, Jan
|
cze |
dc.contributor.author |
Česlová, Lenka
|
cze |
dc.date.accessioned |
2019-05-22T08:23:23Z |
|
dc.date.available |
2019-05-22T08:23:23Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
eng |
dc.identifier.issn |
0023-5830 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/72663 |
|
dc.description.abstract |
This work is focused on determination of 5-hydroxymethylfurfural (HMF), glucose, fructose and sucrose in meads. Reversed-phase high performance liquid chromatography with spectrophotometric detection was used for the separation of HMF. Saccharides were separated using hydrophilic interaction liquid chromatography with refractive index detector. These techniques were employed for determination of the content of HMF and saccharides in 23 samples of meads obtained from different producers. The content of these compounds is strongly dependent on the technological process of mead production and could be used as a marker of mead quality. The content of HMF is lower in samples obtained from beekeepers than in samples purchased in local stores. |
eng |
dc.format |
p. 65-70 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. |
eng |
dc.relation.ispartof |
Kvasný průmysl, volume 64, issue: 2 |
eng |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.subject |
Saccharides |
eng |
dc.subject |
5-hydroxymethylfurfural |
eng |
dc.subject |
mead |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
sacharidy |
cze |
dc.subject |
5-hydroxymethylfurfural |
cze |
dc.subject |
medovina |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.title |
Determination of 5-Hydroxymethylfurfural and Saccharides in Mead |
eng |
dc.title.alternative |
Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a vybraných sacharidů v medovinách |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Tato práce je zaměřena na stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF), glukosy, fruktosy a sacharosy v medovinách. Pro stanovení HMF byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie v systémech s obrácenými fázemi se spektrofotometrickou detekcí. Sacharidy byly separovány s využitím chromatografie hydrofilních interakcí s refraktometrickou detekcí. Pomocí výše zmíněných separačních technik byl stanoven obsah HMF a sacharidů ve 23 vzorcích medovin získaných od různých výrobců. Jejich obsah se lišil v závislosti na technologickém postupu výroby medoviny a mohl by být použit jako ukazatel kvality medovin. Obsah HMF byl nižší u vzorků medovin získaných od včelařů než u vzorků medovin získaných v místní obchodní síti. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published |
eng |
dc.identifier.doi |
10.18832/kp201807 |
eng |
dc.relation.publisherversion |
https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201802-0004_Stanoveni_5-hydroxymethylfurfuralu_a_vybranych_sacharidu_v_medovinach.php |
eng |
dc.identifier.wos |
000430986900004 |
eng |
dc.identifier.obd |
39881396 |
eng |