Use of simultaneous distillation-extraction, supercritical fluid extraction and solid-phase microextraction for characterisation of the volatile profile of Dipteryx odorata (Aubl.) Willd

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Bajer, Tomáš cze
dc.contributor.author Surmová, Silvie cze
dc.contributor.author Eisner, Aleš cze
dc.contributor.author Ventura, Karel cze
dc.contributor.author Bajerová, Petra cze
dc.date.accessioned 2019-05-22T08:22:20Z
dc.date.available 2019-05-22T08:22:20Z
dc.date.issued 2018 eng
dc.identifier.issn 0926-6690 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/72654
dc.description.abstract Head-space solid phase microextraction (HS-SPME), simultaneous distillation-extraction (SDE) and supercritical fluid extraction (SFE) were employed to prepare volatile extracts of tonka beans (Dipteryx odorata). A total of 190 compounds were assigned by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) together in comparison with retention indices. These included 156 (HS-SPME), 77 (SDE) and 36 (SFE) compounds (alcohols, carbonyl compounds, acids, esters, terpenes, terpenoids, lactones, aliphatic and aromatic hydrocarbons, and other non-categorised compounds). Semiquantitative evaluation of individual compounds was performed using gas chromatography coupled with a flame ionisation detector. The main constituent detected in all extracts was coumarin (51-85%, despite the extraction method) belonging to the group of lactones. A comparison was made among the three methods in terms of volatile profiles, categorisation of compounds and representation of individual groups of compounds. Extracts prepared by HS-SPME were rich in alcohols, carbonyls and acids than other extracts. Results can provide essential information for the application of different treatment of tonka beans in flavor industries. eng
dc.format p. 313-321 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Elsevier Science BV eng
dc.relation.ispartof Industrial Crops and Products, volume 119, issue: neuveden eng
dc.rights pouze v rámci univerzity eng
dc.subject Head-space solid phase microextraction eng
dc.subject Simultaneous distillation-extraction eng
dc.subject Supercritical fluid extraction eng
dc.subject Tonka beans eng
dc.subject Volatile eng
dc.subject Tonka cze
dc.subject Mikroextrakce tuhou fází cze
dc.subject Simultánní destilace-extrakce cze
dc.subject Extrakce nadkritickou tekutinou cze
dc.subject Těkavé sloučeniny cze
dc.title Use of simultaneous distillation-extraction, supercritical fluid extraction and solid-phase microextraction for characterisation of the volatile profile of Dipteryx odorata (Aubl.) Willd eng
dc.title.alternative Užití simultální destilace-extrakce, extrakce nadkritickou tekutinou a mikroextrakce tuhou fází pro charakterizaci profilu těkavých látek Dipteryx odorata (Aubl.) Willd cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Pro přípravu extraktů těkavých látek z tonky (Dipteryx odorata) byly použity metody head-space mikroextrakce tuhou fází (HS-SPME), simultánní destilace-extrakce (SDE) a extrakce nadkritickou tekutinou (SFE). Celkem 190 sloučenin (alkoholy, karbonylové sloučeniny, kyseliny, estery, terpeny, terpenoidy, laktony, alifatické a aromatické uhlovodíky a jiné nekategorizované sloučeniny) bylo identifikováno pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (GC/MS) a porovnáním retenčních indexů. 156 sloučenin bylo identifikováno v extraktech získaných pomocí HS-SPME, 77 v extraktech z SDE a 36 v extraktech z SFE. Semikvantitativní vyhodnocení jednotlivých sloučenin bylo provedeno pomocí plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Hlavní složkou zjištěnou ve všech extraktech byl kumarin (51-85%, v závislosti na použité extrakční metodě) patřící do skupiny laktonů. Bylo provedeno porovnání všech získaných extraktů z hlediska profilů těkavých sloučenin, resp. zastoupení jednotlivých skupin sloučenin. Extrakty připravené HS-SPME byly bohatší na alkoholy, karbonylové sloučeniny a kyseliny v porovnání s ostatními extrakty. Výsledky mohou poskytnout základní informace pro aplikaci různých způsobů úpravy tonky v průmyslových odvětvích, jako jsou potravinářství nebo parfumerářství. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.indcrop.2018.01.055 eng
dc.relation.publisherversion https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0926669018300554?token=7A4C385D8C9B63B9F70A8CAE54500628F57085B318815937A245582AE9454302CE731A1C6E4C9839E14D6D494CEF38F5 eng
dc.identifier.wos 000432763800038 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85041664066
dc.identifier.obd 39881313 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet