Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Bajer, Tomáš
|
cze |
dc.contributor.author |
Surmová, Silvie
|
cze |
dc.contributor.author |
Eisner, Aleš
|
cze |
dc.contributor.author |
Ventura, Karel
|
cze |
dc.contributor.author |
Bajerová, Petra
|
cze |
dc.date.accessioned |
2019-05-22T08:22:20Z |
|
dc.date.available |
2019-05-22T08:22:20Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
eng |
dc.identifier.issn |
0926-6690 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/72654 |
|
dc.description.abstract |
Head-space solid phase microextraction (HS-SPME), simultaneous distillation-extraction (SDE) and supercritical fluid extraction (SFE) were employed to prepare volatile extracts of tonka beans (Dipteryx odorata). A total of 190 compounds were assigned by gas chromatography/mass spectrometry (GC/MS) together in comparison with retention indices. These included 156 (HS-SPME), 77 (SDE) and 36 (SFE) compounds (alcohols, carbonyl compounds, acids, esters, terpenes, terpenoids, lactones, aliphatic and aromatic hydrocarbons, and other non-categorised compounds). Semiquantitative evaluation of individual compounds was performed using gas chromatography coupled with a flame ionisation detector. The main constituent detected in all extracts was coumarin (51-85%, despite the extraction method) belonging to the group of lactones. A comparison was made among the three methods in terms of volatile profiles, categorisation of compounds and representation of individual groups of compounds. Extracts prepared by HS-SPME were rich in alcohols, carbonyls and acids than other extracts. Results can provide essential information for the application of different treatment of tonka beans in flavor industries. |
eng |
dc.format |
p. 313-321 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Elsevier Science BV |
eng |
dc.relation.ispartof |
Industrial Crops and Products, volume 119, issue: neuveden |
eng |
dc.rights |
pouze v rámci univerzity |
eng |
dc.subject |
Head-space solid phase microextraction |
eng |
dc.subject |
Simultaneous distillation-extraction |
eng |
dc.subject |
Supercritical fluid extraction |
eng |
dc.subject |
Tonka beans |
eng |
dc.subject |
Volatile |
eng |
dc.subject |
Tonka |
cze |
dc.subject |
Mikroextrakce tuhou fází |
cze |
dc.subject |
Simultánní destilace-extrakce |
cze |
dc.subject |
Extrakce nadkritickou tekutinou |
cze |
dc.subject |
Těkavé sloučeniny |
cze |
dc.title |
Use of simultaneous distillation-extraction, supercritical fluid extraction and solid-phase microextraction for characterisation of the volatile profile of Dipteryx odorata (Aubl.) Willd |
eng |
dc.title.alternative |
Užití simultální destilace-extrakce, extrakce nadkritickou tekutinou a mikroextrakce tuhou fází pro charakterizaci profilu těkavých látek Dipteryx odorata (Aubl.) Willd |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Pro přípravu extraktů těkavých látek z tonky (Dipteryx odorata) byly použity metody head-space mikroextrakce tuhou fází (HS-SPME), simultánní destilace-extrakce (SDE) a extrakce nadkritickou tekutinou (SFE). Celkem 190 sloučenin (alkoholy, karbonylové sloučeniny, kyseliny, estery, terpeny, terpenoidy, laktony, alifatické a aromatické uhlovodíky a jiné nekategorizované sloučeniny) bylo identifikováno pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií (GC/MS) a porovnáním retenčních indexů. 156 sloučenin bylo identifikováno v extraktech získaných pomocí HS-SPME, 77 v extraktech z SDE a 36 v extraktech z SFE. Semikvantitativní vyhodnocení jednotlivých sloučenin bylo provedeno pomocí plynové chromatografie s plamenově-ionizační detekcí. Hlavní složkou zjištěnou ve všech extraktech byl kumarin (51-85%, v závislosti na použité extrakční metodě) patřící do skupiny laktonů. Bylo provedeno porovnání všech získaných extraktů z hlediska profilů těkavých sloučenin, resp. zastoupení jednotlivých skupin sloučenin. Extrakty připravené HS-SPME byly bohatší na alkoholy, karbonylové sloučeniny a kyseliny v porovnání s ostatními extrakty. Výsledky mohou poskytnout základní informace pro aplikaci různých způsobů úpravy tonky v průmyslových odvětvích, jako jsou potravinářství nebo parfumerářství. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published |
eng |
dc.identifier.doi |
10.1016/j.indcrop.2018.01.055 |
eng |
dc.relation.publisherversion |
https://reader.elsevier.com/reader/sd/pii/S0926669018300554?token=7A4C385D8C9B63B9F70A8CAE54500628F57085B318815937A245582AE9454302CE731A1C6E4C9839E14D6D494CEF38F5 |
eng |
dc.identifier.wos |
000432763800038 |
eng |
dc.identifier.scopus |
2-s2.0-85041664066 |
|
dc.identifier.obd |
39881313 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|