Tenzidy povrchově modifikované uhlíkové pastové elektrody pro stanovení látek určujících vanilkové aroma

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Nawar, Amir Shaaban Farag Moham cze
dc.contributor.author Vytřas, Karel cze
dc.contributor.author Sýs, Milan cze
dc.contributor.editor Šmidrkal, Jan cze
dc.contributor.editor Vytřas, Karel cze
dc.date.accessioned 2019-05-22T08:01:57Z
dc.date.available 2019-05-22T08:01:57Z
dc.date.issued 2018 cze
dc.identifier.isbn 978-80-7560-173-5 cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/72478
dc.description.abstract Tato práce je zaměřena na přípravu povrchově modifikovaných uhlíkových pastových elektrod (CPE) vybranými tenzidy a jejich následné využití při voltametrickém stanovení potravinářských aditiv zodpovědných za vanilkové aroma, jakožto sumu methylvanilinu a ethylvanilinu. Z trojice vybraných tenzidů (dodecylsíran sodný, Triton X-100 a chlorid cetylpyridinia) se první zmíněný ukázal jako nejvhodnější povrchový modifikátor. Ve srovnání s nemodifikovanou elektrodou byla dosažena pozoruhodná reprodukovatelnost 0.3% relativní směrodatné odchylky pro pět opakování. Srovnatelné lineární rozsahy koncentrací od ~1 do 20 μmol· l-1 s limity detekce kolem ~20 nmol· l-1 by dosaženy za optimálních podmínek square wave voltametrie pro obě aditiva, jmenovitě při potenciálovém kroku 5 mV, amplitudě 70 mV a frekvenci 50 Hz. Vyvinutá metoda byla rovněž validována pomocí standartní referenční metody ISO 5565 2:1999(en) pomocí analýzy pekárenského cukru, vanilkových sušenek a alkoholického nápoje. Obdržené výsledky nasvědčují, že voltametrický přístup nabízí slibnou alternativu vysokoúčinné kapalinové chromatografii pro nízkorozpočtové kontrolní laboratoře. cze
dc.format p. 97-102 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.relation.ispartof LI. seminář o tenzidech a detergentech : sborník přednášek cze
dc.rights open access cze
dc.subject Povrchově aktivní látky cze
dc.subject uhlíková pastová elektroda cze
dc.subject voltametrie cze
dc.subject ethylvanilin cze
dc.subject vanilin cze
dc.subject Surfactants eng
dc.subject carbon paste electrode eng
dc.subject voltammetry eng
dc.subject ethylvanillin eng
dc.subject vanillin eng
dc.title Tenzidy povrchově modifikované uhlíkové pastové elektrody pro stanovení látek určujících vanilkové aroma cze
dc.title.alternative Carbon paste electrodes modified with surfactants in determination of vanilla flavoring substances eng
dc.type ConferenceObject cze
dc.description.abstract-translated This work is focused on the preparation of surface modified carbon paste electrodes (CPE) by selected surfactants and their subsequent use in the voltammetric determination of food additives responsible for vanilla flavor as the sum of methylvaniline and ethylvaniline. From three selected surfactants (sodium dodecyl sulfate, Triton X 100 and cetylpyridinium chloride), the first mentioned one proved to be the most suitable surface modifier. Compared to an unmodified electrode, a remarkable reproducibility of 0.3% relative standard deviation for five replicates was achieved. Comparable linear ranges of concentrations of ~ 1 to 20 μmol· l-1 with detection limits of ~20 nmol· l-1 were be achieved under optimum square wave voltammetry conditions for both additives, namely at a potential step of 5 mV, an amplitude of 70 mV and a frequency of 50 Hz. The developed method was also validated using the standard ISO 5565 2: 1999 (en) reference method using analysis of bakery sugar, vanilla biscuits and alcoholic beverages. The results obtained suggest that the voltammetric approach offers a promising alternative to high performance liquid chromatography for low-cost control laboratories. eng
dc.event LI. seminář o tenzidech a detergentech (07.11.2018 - 09.11.2018, Strážnice) cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus published cze
dc.identifier.obd 39881450 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet