Analýza antioxidantů v přírodních matricích s využitím spojení kapalinové chromatografie s hmotnostní spektrometrií
Disertační práceOtevřený přístupDatum publikování
2018
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato dizertační práce se zabývá analýzou látek s antioxidačními účinky v přírodních
matricích pomocí kapalinové chromatografie. Je sledována degradace katechinů
v zeleném čaji po dobu 6 hodin v jednom nálevu a také vliv dlouhodobého skladovaní
na obsah zdraví prospěšných látek. Dále je zkoumán vliv úpravy vzorku černého bezu
(sušení a mražení) na obsah antokyanů a vliv úpravy vzorku ječmene na obsah
volných a vázaných látek v ječmeni. V neposlední řadě je studován vliv tepelné úpravy
lilku na obsah kyseliny chlorogenové.
Rozsah stran
101 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Analytická chemie
Studijní program
Analytická chemie
Signatura tištěné verze
D38796
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
zelený čaj, černý bez, ječmen, lilek, katechiny, antokyany, fenolické látky, kapalinová
chromatografie, green tea, elderberry, barley, eggplant, catechins, anthocyanins, polyphenols, liquid
chromatography