dc.contributor.advisor |
Červenka, Libor |
|
dc.contributor.author |
Mišíková, Frederika
|
|
dc.date.accessioned |
2018-08-30T07:43:04Z |
|
dc.date.available |
2018-08-30T07:43:04Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.date.submitted |
2018-07-02 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/71661 |
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zejména věnuje vlivu prvkového složení půdy na kvalitu vyrobeného vína. V teoretické části je charakterizováno hroznové víno nejen z pohledu pěstováni vinné révy a výroby samotného vína, ale i z pohledu chemického složení, klasifikace a účinku na lidský organizmus. Hlavní část teorie se zaměřuje na vinohradnickou půdu, přítomnost chemických prvků v této půdě, výskyt a koncentraci minerálních látek ve víně a na využití znalosti prvkového složení půdy k identifikaci původu vín. V experimentální části byla využita metoda optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro stanovení vybraných prvků (draslík, fosfor, hořčík a vápník) ve víně. Také jsou zde zpracovány a vyhodnoceny naměřené hodnoty s patřičným popisem dat a porovnáním s dostupnou literaturou. |
cze |
dc.format |
75 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
víno |
cze |
dc.subject |
půda |
cze |
dc.subject |
kvalita |
cze |
dc.subject |
chemické prvky |
cze |
dc.subject |
minerální látky |
cze |
dc.subject |
wine |
eng |
dc.subject |
soil |
eng |
dc.subject |
quality |
eng |
dc.subject |
chemical elements |
eng |
dc.subject |
mineral substances |
eng |
dc.title |
Vliv prvkového složení půdy na kvalitu vína |
cze |
dc.title.alternative |
The effect of chemical elements in soil on the wine quality |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2018-08-22 |
|
dc.description.abstract-translated |
The bachelor thesis is concerning the influence of elemental composition of soil on the quality of produced wine. In the theoretical part, grape wine is characterized not only from the perspective of cultivation of grapevine and production of wine alone but from the perspective of chemical composition, classification and it's effect on human organism as well. The main part of theory is focusing on vineyard soil, presence of chemical elements in such a soil, occurence and concentration of mineral substances in wine and on usage of knowledge of elemental composition of soil to identify the wine origin. In the experimental part for determination of selected elements (potassium, phosphorus, magnesium and calcium) in wine, the method of inductively coupled plasma mass spectrometry was used. The measured values are also processed and evaluated here with respective data description and comparison with available literature. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D38754 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka úspěšně obhájila bakalářskou práci a zodpověděla otázky komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
35641 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |