Vliv prvkového složení půdy na kvalitu vína

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Červenka, Libor
dc.contributor.author Mišíková, Frederika
dc.date.accessioned 2018-08-30T07:43:04Z
dc.date.available 2018-08-30T07:43:04Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-07-02
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/71661
dc.description.abstract Bakalářská práce se zejména věnuje vlivu prvkového složení půdy na kvalitu vyrobeného vína. V teoretické části je charakterizováno hroznové víno nejen z pohledu pěstováni vinné révy a výroby samotného vína, ale i z pohledu chemického složení, klasifikace a účinku na lidský organizmus. Hlavní část teorie se zaměřuje na vinohradnickou půdu, přítomnost chemických prvků v této půdě, výskyt a koncentraci minerálních látek ve víně a na využití znalosti prvkového složení půdy k identifikaci původu vín. V experimentální části byla využita metoda optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro stanovení vybraných prvků (draslík, fosfor, hořčík a vápník) ve víně. Také jsou zde zpracovány a vyhodnoceny naměřené hodnoty s patřičným popisem dat a porovnáním s dostupnou literaturou. cze
dc.format 75 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject víno cze
dc.subject půda cze
dc.subject kvalita cze
dc.subject chemické prvky cze
dc.subject minerální látky cze
dc.subject wine eng
dc.subject soil eng
dc.subject quality eng
dc.subject chemical elements eng
dc.subject mineral substances eng
dc.title Vliv prvkového složení půdy na kvalitu vína cze
dc.title.alternative The effect of chemical elements in soil on the wine quality eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2018-08-22
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis is concerning the influence of elemental composition of soil on the quality of produced wine. In the theoretical part, grape wine is characterized not only from the perspective of cultivation of grapevine and production of wine alone but from the perspective of chemical composition, classification and it's effect on human organism as well. The main part of theory is focusing on vineyard soil, presence of chemical elements in such a soil, occurence and concentration of mineral substances in wine and on usage of knowledge of elemental composition of soil to identify the wine origin. In the experimental part for determination of selected elements (potassium, phosphorus, magnesium and calcium) in wine, the method of inductively coupled plasma mass spectrometry was used. The measured values are also processed and evaluated here with respective data description and comparison with available literature. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D38754
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka úspěšně obhájila bakalářskou práci a zodpověděla otázky komise. cze
dc.identifier.stag 35641
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet