Vliv prvkového složení půdy na kvalitu vína
Bakalářská práceOtevřený přístupDatum publikování
2018
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce se zejména věnuje vlivu prvkového složení půdy na kvalitu vyrobeného vína. V teoretické části je charakterizováno hroznové víno nejen z pohledu pěstováni vinné révy a výroby samotného vína, ale i z pohledu chemického složení, klasifikace a účinku na lidský organizmus. Hlavní část teorie se zaměřuje na vinohradnickou půdu, přítomnost chemických prvků v této půdě, výskyt a koncentraci minerálních látek ve víně a na využití znalosti prvkového složení půdy k identifikaci původu vín. V experimentální části byla využita metoda optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro stanovení vybraných prvků (draslík, fosfor, hořčík a vápník) ve víně. Také jsou zde zpracovány a vyhodnoceny naměřené hodnoty s patřičným popisem dat a porovnáním s dostupnou literaturou.
Rozsah stran
75 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D38754
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
víno, půda, kvalita, chemické prvky, minerální látky, wine, soil, quality, chemical elements, mineral substances