Digitální knihovnaUPCE
 

Vliv prvkového složení půdy na kvalitu vína

Bakalářská práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2018

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Bakalářská práce se zejména věnuje vlivu prvkového složení půdy na kvalitu vyrobeného vína. V teoretické části je charakterizováno hroznové víno nejen z pohledu pěstováni vinné révy a výroby samotného vína, ale i z pohledu chemického složení, klasifikace a účinku na lidský organizmus. Hlavní část teorie se zaměřuje na vinohradnickou půdu, přítomnost chemických prvků v této půdě, výskyt a koncentraci minerálních látek ve víně a na využití znalosti prvkového složení půdy k identifikaci původu vín. V experimentální části byla využita metoda optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem pro stanovení vybraných prvků (draslík, fosfor, hořčík a vápník) ve víně. Také jsou zde zpracovány a vyhodnoceny naměřené hodnoty s patřičným popisem dat a porovnáním s dostupnou literaturou.

Rozsah stran

75 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D38754

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

víno, půda, kvalita, chemické prvky, minerální látky, wine, soil, quality, chemical elements, mineral substances

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced