Stanovení a diagnostický význam esenciálních mastných kyselin u diabetiků typu 2
Diplomová práceOtevřený přístupDatum publikování
2018
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
V rámci této diplomové práce byl zkoumán obsah esenciálních mastných kyselin v plazmě diabetiků a kontrolní skupiny. Byla vytvořena jejich závislost na onemocnění diabetes mellitus 2. typu, které je dáno hladinou glykovaného hemoglobinu (HbA1c). Cílem této práce bylo charakterizovat markery z řad polynenasycených mastných kyselin, které by mohly přispět k včasné diagnostice diabetu.
Vzorky plazmy zdravých dárců a diabetiků 2. typu byly analyzovány dvěma chromatografickými metodami. Nejdříve byla provedena tenkovrstvá chromatografie, na jejíž základě byly plazmatické lipidy rozděleny do pěti lipidových tříd. Následně byla provedena derivatizace na methylestery mastných kyselin a plynovou chromatografií byla stanovena koncentrace jednotlivých mastných kyselin. Tímto způsobem bylo zpracováno 32 vzorků plazmy, které byly rozděleny do dvou skupin podle hodnot glykovaného hemoglobinu (HbA1c) na diabetiky 2. typu a kontrolní skupinu (zdravé dárce).
U sledovaných diabetiků byla zjištěna snížená aktivita 5-desaturázy, což charakterizuje orgány postižené diabetem v počátku jejich postižení. Naproti tomu byla u diabetiků zjištěna zvýšená aktivita 6-desaturázy, která souvisí s progresí metabolického syndromu. Statistickou analýzou byly odhaleny čtyři polynenasycené mastné kyseliny, které by se daly použít pro včasnou diagnostiku onemocnění diabetes mellitus 2. typu.
Rozsah stran
92 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Analýza biologických materiálů
Studijní program
Speciální chemicko-biologické obory
Signatura tištěné verze
D37695
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna ( studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
esenciální mastné kyseliny, diabetes mellitus, lipidový metabolismus, tenkovrstvá chromatografie, plynová chromatografie, essential fatty acids, diabetes mellitus, lipid metabolism, thin layer chromatography, gas chromatography