Digitální knihovnaUPCE
 

Stanovení a diagnostický význam esenciálních mastných kyselin u diabetiků typu 2

Diplomová práce
Náhled

Datum publikování

2018

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

V rámci této diplomové práce byl zkoumán obsah esenciálních mastných kyselin v plazmě diabetiků a kontrolní skupiny. Byla vytvořena jejich závislost na onemocnění diabetes mellitus 2. typu, které je dáno hladinou glykovaného hemoglobinu (HbA1c). Cílem této práce bylo charakterizovat markery z řad polynenasycených mastných kyselin, které by mohly přispět k včasné diagnostice diabetu. Vzorky plazmy zdravých dárců a diabetiků 2. typu byly analyzovány dvěma chromatografickými metodami. Nejdříve byla provedena tenkovrstvá chromatografie, na jejíž základě byly plazmatické lipidy rozděleny do pěti lipidových tříd. Následně byla provedena derivatizace na methylestery mastných kyselin a plynovou chromatografií byla stanovena koncentrace jednotlivých mastných kyselin. Tímto způsobem bylo zpracováno 32 vzorků plazmy, které byly rozděleny do dvou skupin podle hodnot glykovaného hemoglobinu (HbA1c) na diabetiky 2. typu a kontrolní skupinu (zdravé dárce). U sledovaných diabetiků byla zjištěna snížená aktivita 5-desaturázy, což charakterizuje orgány postižené diabetem v počátku jejich postižení. Naproti tomu byla u diabetiků zjištěna zvýšená aktivita 6-desaturázy, která souvisí s progresí metabolického syndromu. Statistickou analýzou byly odhaleny čtyři polynenasycené mastné kyseliny, které by se daly použít pro včasnou diagnostiku onemocnění diabetes mellitus 2. typu.

Rozsah stran

92 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Analýza biologických materiálů

Studijní program

Speciální chemicko-biologické obory

Signatura tištěné verze

D37695

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna ( studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

esenciální mastné kyseliny, diabetes mellitus, lipidový metabolismus, tenkovrstvá chromatografie, plynová chromatografie, essential fatty acids, diabetes mellitus, lipid metabolism, thin layer chromatography, gas chromatography

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced