Abstrakt:
Byly připraveny a charakterizovány hydrogely na bázi kopolymeru škrobu, kyseliny akrylové a akrylamidu pro potenciální využití v zemědělství jako regulátory půdní vlhkosti a zdroje živin pro výživu rostlin. Hydrogely byly připraveny z kukuřičného, voskového kukuřičného, pšeničného, bramborového a rýžového škrobu. Hydrogely z kukuřičného škrobu byly zesítěné pomocí N,N´-methylen-bis-akrylamidu. U připravených hydrogelů byly studovány fyzikálně-chemické vlastnosti, jako je bobtnání hydrogelu ve vodě a v roztocích močoviny, (NH4)2SO4 a Ca(NO3)2. 4H2O, rychlost vysychání nabobtnalého hydrogelu, jeho rozpustnost ve vodě, bobtnání hydrogelu ve vodě o různém pH, obsah živin v hydrogelu nabobtnalém v roztocích močoviny, (NH4)2SO4, Ca(NO3)2. 4H2O, rychlost uvolňování živin do vodného prostředí a kationtová výměnná kapacita hydrogelu.