Monitoring mikroorganismů v nutričně vyvážených přesnídávkách a vliv přírodních extraktů na výskyt mikroorganismů

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Brožková, Iveta
dc.contributor.author Peřinová, Rozálie
dc.date.accessioned 2018-06-14T06:03:26Z
dc.date.available 2018-06-14T06:03:26Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-05-11
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70760
dc.description.abstract Tato práce se zabývá monitoringem mikroorganismů u několika druhů proteinových přesnídávek, jež se lišily svým složením a způsobem úpravy a vlivem přírodních extraktů na přítomnost mikroorganismů. V teoretické části jsou popsány suroviny používané ve zdravé výživě, chemické látky přirozeně se vyskytující v rostlinách, jež mohou mít antimikrobiální účinky a v neposlední řadě jsou popsány právě jednotlivé rostliny. V experimentální části je kromě monitoringu mikroorganismů v přesnídávkách sledována i antimikrobiální aktivita u vybraných etanolových rostlinných extraktů. Antimikrobiální aktivita je zaměřena na bakterii Bacillus cereus, která se v přesnídávkách vyskytovala nejčastěji, a která tvoří dva druhy toxinů, jež mohou způsobovat alimentární onemocnění. cze
dc.format 92 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights bez omezení cze
dc.subject alternativní strava cze
dc.subject proteinové přesnídávky cze
dc.subject přírodní extrakty cze
dc.subject mikrobiologie cze
dc.subject alternative diet eng
dc.subject protein snacks eng
dc.subject natural extracts eng
dc.subject microbiolgy eng
dc.title Monitoring mikroorganismů v nutričně vyvážených přesnídávkách a vliv přírodních extraktů na výskyt mikroorganismů cze
dc.title.alternative Monitoring of microorganisms in nutritionally balanced snacks and influence of natural extracts on the occurrence of microorganisms eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Šilha, David
dc.date.accepted 2018-06-05
dc.description.abstract-translated This work deals with the monitoring of microorganisms in several types of protein snacks, which are different in their composition and method of treatment and influence of natural extracts for the presence of microorganisms. The theoretical part describes the raw materials used in healthy nutrition, chemicals naturally occurring in plants, which can have antimicrobial effects and than there are individual plants described. In the experimental part, except for the monitoring of microorganisms in overdoses, antimicrobial activity is also monitored in selected ethanol plant extracts. The antimicrobial activity is focused on Bacillus cereus, which occurs most often in snacks, and which produces two kinds of toxins that can cause foodborne illness. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D39240
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Student, v průběhu obhajoby seznámil členy komise s cíli, úkoly a výsledky své práce. cze
dc.identifier.stag 35632
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet