dc.contributor.advisor |
Brožková, Iveta |
|
dc.contributor.author |
Peřinová, Rozálie
|
|
dc.date.accessioned |
2018-06-14T06:03:26Z |
|
dc.date.available |
2018-06-14T06:03:26Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.date.submitted |
2018-05-11 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70760 |
|
dc.description.abstract |
Tato práce se zabývá monitoringem mikroorganismů u několika druhů proteinových přesnídávek, jež se lišily svým složením a způsobem úpravy a vlivem přírodních extraktů na přítomnost mikroorganismů. V teoretické části jsou popsány suroviny používané ve zdravé výživě, chemické látky přirozeně se vyskytující v rostlinách, jež mohou mít antimikrobiální účinky a v neposlední řadě jsou popsány právě jednotlivé rostliny. V experimentální části je kromě monitoringu mikroorganismů v přesnídávkách sledována i antimikrobiální aktivita u vybraných etanolových rostlinných extraktů. Antimikrobiální aktivita je zaměřena na bakterii Bacillus cereus, která se v přesnídávkách vyskytovala nejčastěji, a která tvoří dva druhy toxinů, jež mohou způsobovat alimentární onemocnění. |
cze |
dc.format |
92 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
bez omezení |
cze |
dc.subject |
alternativní strava |
cze |
dc.subject |
proteinové přesnídávky |
cze |
dc.subject |
přírodní extrakty |
cze |
dc.subject |
mikrobiologie |
cze |
dc.subject |
alternative diet |
eng |
dc.subject |
protein snacks |
eng |
dc.subject |
natural extracts |
eng |
dc.subject |
microbiolgy |
eng |
dc.title |
Monitoring mikroorganismů v nutričně vyvážených přesnídávkách a vliv přírodních extraktů na výskyt mikroorganismů |
cze |
dc.title.alternative |
Monitoring of microorganisms in nutritionally balanced snacks and influence of natural extracts on the occurrence of microorganisms |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Šilha, David |
|
dc.date.accepted |
2018-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This work deals with the monitoring of microorganisms in several types of protein snacks, which are different in their composition and method of treatment and influence of natural extracts for the presence of microorganisms. The theoretical part describes the raw materials used in healthy nutrition, chemicals naturally occurring in plants, which can have antimicrobial effects and than there are individual plants described. In the experimental part, except for the monitoring of microorganisms in overdoses, antimicrobial activity is also monitored in selected ethanol plant extracts. The antimicrobial activity is focused on Bacillus cereus, which occurs most often in snacks, and which produces two kinds of toxins that can cause foodborne illness. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D39240 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student, v průběhu obhajoby seznámil členy komise s cíli, úkoly a výsledky své práce. |
cze |
dc.identifier.stag |
35632 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |