Digitální knihovnaUPCE
 

Monitoring mikroorganismů v nutričně vyvážených přesnídávkách a vliv přírodních extraktů na výskyt mikroorganismů

Diplomová práceOtevřený přístup
Náhled

Datum publikování

2018

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Tato práce se zabývá monitoringem mikroorganismů u několika druhů proteinových přesnídávek, jež se lišily svým složením a způsobem úpravy a vlivem přírodních extraktů na přítomnost mikroorganismů. V teoretické části jsou popsány suroviny používané ve zdravé výživě, chemické látky přirozeně se vyskytující v rostlinách, jež mohou mít antimikrobiální účinky a v neposlední řadě jsou popsány právě jednotlivé rostliny. V experimentální části je kromě monitoringu mikroorganismů v přesnídávkách sledována i antimikrobiální aktivita u vybraných etanolových rostlinných extraktů. Antimikrobiální aktivita je zaměřena na bakterii Bacillus cereus, která se v přesnídávkách vyskytovala nejčastěji, a která tvoří dva druhy toxinů, jež mohou způsobovat alimentární onemocnění.

Rozsah stran

92 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D39240

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

alternativní strava, proteinové přesnídávky, přírodní extrakty, mikrobiologie, alternative diet, protein snacks, natural extracts, microbiolgy

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced