Analýza polyfenolických látek v superpotravinách IV

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Švecová, Blanka
dc.contributor.author Kuchařová, Lenka
dc.date.accessioned 2018-06-14T06:03:24Z
dc.date.available 2018-06-14T06:03:24Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-05-11
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70755
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá obsahem polyfenolových látek ve vybraných vzorcích superpotravin. Dále byl studován i vztah mezi obsahem polyfenolových látek a antioxidační aktivitou. V teoretické části jsou uvedeny charakteristiky superpotravin, jejich účinky na lidské zdraví, dále principy kapalinové chromatografiea extrakčních metod. V experimentální části byly polyfenolové látky identifikovány a kvantifikovány pomocí HPLC s detektorem CoulArray. Dále byl stanoven celkový obsah polyfenolových látek metodou dle Folin-Ciocalteua. Antioxidační aktivita byla stanovena pomocí metod DPPH a ABTS. V závěru práce jsou získané výsledky diskutovány a jednotlivé superpotraviny jsou porovnány s publikovanou literaturou i mezi sebou na základě jejich antioxidační aktivity a obsahu polyfenolových látek. cze
dc.format 77 s.
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject superpotraviny cze
dc.subject polyfenolické látky cze
dc.subject antioxidační aktivita cze
dc.subject granátové jablko cze
dc.subject konopné semínko cze
dc.subject červená řepa cze
dc.subject skořice cze
dc.subject česnek cze
dc.subject superfoods eng
dc.subject polyphenols eng
dc.subject antioxidant activity eng
dc.subject pomegranate eng
dc.subject hemp seed eng
dc.subject beetroot eng
dc.subject cinnamon eng
dc.subject garlic eng
dc.title Analýza polyfenolických látek v superpotravinách IV cze
dc.title.alternative Analysis of polyphenolic compounds in superfoods IV eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Červenka, Libor
dc.date.accepted 2018-06-05
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with the content of polyphenols in selected samples of superfoods. The relation between the content of polyphenols and the antioxidant activity was also studied. The theoretical part is focused on the characteristics of superfoods, their effects on human health, further the principle of liquid chromatography and extraction methods. In the experimental section, polyphenols were identified and quantified by HPLC with CoulArray detector. In addition, the total amount of polyphenols was determined by the Folin-Ciocalteu method. Antioxidant activity was determined using the DPPH and ABTS methods. In the end of the thesis the results are discussed and the individual superfoods are compared with published literature and among each other on the basis of their antioxidant activity and the content of polyphenols. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D38771
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise. cze
dc.identifier.stag 35626
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet