Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.advisor |
Bartoš, Martin |
|
dc.contributor.author |
Dušková, Tereza
|
|
dc.date.accessioned |
2018-06-14T06:03:19Z |
|
dc.date.available |
2018-06-14T06:03:19Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.date.submitted |
2018-05-09 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna ( studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70747 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je tvořena dvěma částmi - teoretickou a experimentální.
První část je zaměřena na aminokyseliny. Nejprve je pojednáváno obecně
o aminokyselinách, jejich struktuře, rozdělení a vlastnostech. Dále se diplomová práce
zabývá reakcemi aminokyselin, jejich stanovením, a nakonec jsou zmíněny podrobnější
informace o vybraných aminokyselinách (prolin, hydroxyprolin, kyselina asparagová a
asparagin).
Druhá část je zaměřena na konverzi vybraných aminokyselin pomocí
van Slykeovy reakce, což je reakce aminokyseliny s dusitanem sodným a
kyselinou octovou. Vzniklé sloučeniny jsou izotachoforeticky analyzovány
v aniontovém modu. Během analýzy jsou odebírány v určitém čase za pomoci
mikropreparativního kohoutu a následně ověřena jejich struktura pomocí hmotnostní
spektrometrie. |
cze |
dc.format |
74 s. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
aminokyseliny |
cze |
dc.subject |
prolin |
cze |
dc.subject |
hydroxyprolin |
cze |
dc.subject |
asparagin |
cze |
dc.subject |
kyselina asparagová |
cze |
dc.subject |
konverze |
cze |
dc.subject |
van Slykeova reakce |
cze |
dc.subject |
amino acids |
eng |
dc.subject |
proline |
eng |
dc.subject |
hydroxyproline |
eng |
dc.subject |
asparagine |
eng |
dc.subject |
aspartic acid |
eng |
dc.subject |
conversion |
eng |
dc.subject |
Van Slyke reaction |
eng |
dc.title |
Identifikace produktů vzniklých konverzí vybraných aminokyselin po jejich izotachoforetické separaci |
cze |
dc.title.alternative |
Identification of products formed by conversion of chosen amino acids after their isotachophoretic separation |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česla, Petr |
|
dc.date.accepted |
2018-06-04 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis is consisted of two parts - teoretical and experimental. First
part is focused on amino acids, their structure, classification, properties, reactivity, and
determination. In the end of the teoretical part, more detailed information about selected
amino acid (i.e. proline, hydroxyproline, aspartic acid, and asparagine) is mentioned.
Second part is focused on conversion of selected amino acids by Van Slyke
reaction, i.e. reaction of amino acid with sodium nitrite and acetic acid. Formed
compounds are analysed by isotachophoresis in anionic mode. These compounds are
collected during analysis using micropreparative stopcock. Their structure is
subsequently verified by mass spektrometry. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Analytická chemie |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D38781 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie |
cze |
dc.description.defence |
Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
35586 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|