Identifikace produktů vzniklých konverzí vybraných aminokyselin po jejich izotachoforetické separaci

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bartoš, Martin
dc.contributor.author Dušková, Tereza
dc.date.accessioned 2018-06-14T06:03:19Z
dc.date.available 2018-06-14T06:03:19Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018-05-09
dc.identifier Univerzitní knihovna ( studovna)
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70747
dc.description.abstract Tato diplomová práce je tvořena dvěma částmi - teoretickou a experimentální. První část je zaměřena na aminokyseliny. Nejprve je pojednáváno obecně o aminokyselinách, jejich struktuře, rozdělení a vlastnostech. Dále se diplomová práce zabývá reakcemi aminokyselin, jejich stanovením, a nakonec jsou zmíněny podrobnější informace o vybraných aminokyselinách (prolin, hydroxyprolin, kyselina asparagová a asparagin). Druhá část je zaměřena na konverzi vybraných aminokyselin pomocí van Slykeovy reakce, což je reakce aminokyseliny s dusitanem sodným a kyselinou octovou. Vzniklé sloučeniny jsou izotachoforeticky analyzovány v aniontovém modu. Během analýzy jsou odebírány v určitém čase za pomoci mikropreparativního kohoutu a následně ověřena jejich struktura pomocí hmotnostní spektrometrie. cze
dc.format 74 s. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject aminokyseliny cze
dc.subject prolin cze
dc.subject hydroxyprolin cze
dc.subject asparagin cze
dc.subject kyselina asparagová cze
dc.subject konverze cze
dc.subject van Slykeova reakce cze
dc.subject amino acids eng
dc.subject proline eng
dc.subject hydroxyproline eng
dc.subject asparagine eng
dc.subject aspartic acid eng
dc.subject conversion eng
dc.subject Van Slyke reaction eng
dc.title Identifikace produktů vzniklých konverzí vybraných aminokyselin po jejich izotachoforetické separaci cze
dc.title.alternative Identification of products formed by conversion of chosen amino acids after their isotachophoretic separation eng
dc.type diplomová práce cze
dc.contributor.referee Česla, Petr
dc.date.accepted 2018-06-04
dc.description.abstract-translated This diploma thesis is consisted of two parts - teoretical and experimental. First part is focused on amino acids, their structure, classification, properties, reactivity, and determination. In the end of the teoretical part, more detailed information about selected amino acid (i.e. proline, hydroxyproline, aspartic acid, and asparagine) is mentioned. Second part is focused on conversion of selected amino acids by Van Slyke reaction, i.e. reaction of amino acid with sodium nitrite and acetic acid. Formed compounds are analysed by isotachophoresis in anionic mode. These compounds are collected during analysis using micropreparative stopcock. Their structure is subsequently verified by mass spektrometry. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D38781
dc.thesis.degree-program Chemie cze
dc.description.defence Studentka seznámila členy zkušební komise s obsahem své diplomové práce, poté byla seznámena s posudky vedoucího a oponenta diplomové práce. Studentka odpověděla na otázky oponenta diplomové práce a členů zkušební komise. cze
dc.identifier.stag 35586
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet