Identifikace produktů vzniklých konverzí vybraných aminokyselin po jejich izotachoforetické separaci
Diplomová práceOtevřený přístupDatum publikování
2018
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce je tvořena dvěma částmi - teoretickou a experimentální.
První část je zaměřena na aminokyseliny. Nejprve je pojednáváno obecně
o aminokyselinách, jejich struktuře, rozdělení a vlastnostech. Dále se diplomová práce
zabývá reakcemi aminokyselin, jejich stanovením, a nakonec jsou zmíněny podrobnější
informace o vybraných aminokyselinách (prolin, hydroxyprolin, kyselina asparagová a
asparagin).
Druhá část je zaměřena na konverzi vybraných aminokyselin pomocí
van Slykeovy reakce, což je reakce aminokyseliny s dusitanem sodným a
kyselinou octovou. Vzniklé sloučeniny jsou izotachoforeticky analyzovány
v aniontovém modu. Během analýzy jsou odebírány v určitém čase za pomoci
mikropreparativního kohoutu a následně ověřena jejich struktura pomocí hmotnostní
spektrometrie.
Rozsah stran
74 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Analytická chemie
Studijní program
Chemie
Signatura tištěné verze
D38781
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna ( studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
aminokyseliny, prolin, hydroxyprolin, asparagin, kyselina asparagová, konverze, van Slykeova reakce, amino acids, proline, hydroxyproline, asparagine, aspartic acid, conversion, Van Slyke reaction