Publikace: Antimikrobiální účinky čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp.
Diplomová práceopen accessNačítá se...
Datum
Autoři
Šturmová, Michaela
Název časopisu
ISSN časopisu
Název svazku
Nakladatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce se zabývá antimikrobiálními účinky čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp. Teoretická část popisuje základní informace o bakteriálním rodu Arcobacter, jsou zde také uvedeny důležité přírodní antimikrobiální látky, jejich možné využití a samostatnou kapitolu tvoří jednotlivé druhy čajů, jejich rozdělení a základní vlastnosti. Nejdůležitější část je věnována testování antimikrobiálních účinků 7 různých čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp. Testování bylo provedeno s využitím kultivačních postupů pro zjišťování přežívání daných bakterií v čajových nálevech. Dále byla využita disková difúzní metoda pro zjišťování inhibičních účinků čajových extraktů a mikrodiluční metoda pro stanovení minimální inhibiční koncentrace.
Popis
Klíčová slova
Arcobacter, čaj, čajový extrakt, čajový nálev, antimikrobiální účinky, disková difuzní metoda, mikrodiluční metoda, Arcobacter, tea, tea extract, tea infusion, antimicrobial effects, disk diffusion method, microdilution method