Digitální knihovna UPCE přechází na novou verzi. Omluvte prosím případné komplikace. / The UPCE Digital Library is migrating to a new version. We apologize for any inconvenience.

Publikace:
Antimikrobiální účinky čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp.

Diplomová práceopen access
Načítá se...
Náhled

Datum

Autoři

Šturmová, Michaela

Název časopisu

ISSN časopisu

Název svazku

Nakladatel

Univerzita Pardubice

Výzkumné projekty

Organizační jednotky

Číslo časopisu

Abstrakt

Tato diplomová práce se zabývá antimikrobiálními účinky čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp. Teoretická část popisuje základní informace o bakteriálním rodu Arcobacter, jsou zde také uvedeny důležité přírodní antimikrobiální látky, jejich možné využití a samostatnou kapitolu tvoří jednotlivé druhy čajů, jejich rozdělení a základní vlastnosti. Nejdůležitější část je věnována testování antimikrobiálních účinků 7 různých čajových nálevů a extraktů proti Arcobacter spp. Testování bylo provedeno s využitím kultivačních postupů pro zjišťování přežívání daných bakterií v čajových nálevech. Dále byla využita disková difúzní metoda pro zjišťování inhibičních účinků čajových extraktů a mikrodiluční metoda pro stanovení minimální inhibiční koncentrace.

Popis

Klíčová slova

Arcobacter, čaj, čajový extrakt, čajový nálev, antimikrobiální účinky, disková difuzní metoda, mikrodiluční metoda, Arcobacter, tea, tea extract, tea infusion, antimicrobial effects, disk diffusion method, microdilution method

Citace

Permanentní identifikátor

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By