dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Řeháková, Barbora
|
|
dc.date.accessioned |
2018-06-14T06:03:14Z |
|
dc.date.available |
2018-06-14T06:03:14Z |
|
dc.date.issued |
2018 |
|
dc.date.submitted |
2018-05-10 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70737 |
|
dc.description.abstract |
Tato diplomová práce je věnována stanovení kofeinu a izomerů kyseliny chlorogenové v kávě
pomocí kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Optimalizovaná
chromatografická separace byla použita pro analýzu pražených, zelených a bezkofeinových
kávových infuzí. Dále byla pozornost věnována metodám pro odstranění kofeinu z kávových
zrn. Nejprve byla využita extrakce různými organickými rozpouštědly, z nichž nejlepších
výsledků bylo dosaženo pomocí dichlormethanu. Dále byla testována superkritická fluidní
extrakce s oxidem uhličitým. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita a celkový
obsah fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
antioxidační aktivita |
cze |
dc.subject |
kofein |
cze |
dc.subject |
káva |
cze |
dc.subject |
kyselina chlorogenová |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
dekofeinizace |
cze |
dc.subject |
ABTS |
cze |
dc.subject |
DPPH |
cze |
dc.subject |
FCM |
cze |
dc.subject |
antioxidant activity |
eng |
dc.subject |
caffeine |
eng |
dc.subject |
coffee |
eng |
dc.subject |
chlorogenic acid |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
decaffeination |
eng |
dc.subject |
ABTS |
eng |
dc.subject |
DPPH |
eng |
dc.subject |
FCM |
eng |
dc.title |
Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of Phenolic Compounds with antioxidant properties in decaffeinated coffee |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Švecová, Blanka |
|
dc.date.accepted |
2018-06-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis was the determination of caffeine and chlorogenic acid isomers in
coffee by liquid chromatography with spectrophotometric detection. Optimized
chromatographic separation was used for analysis of roasted, green and non-caffeine coffee
infusions. Further, the attention was paid to methods for removing caffeine from coffee beans.
First, the extraction with various organic solvents was used, from which the best results were
obtained with dichloromethane. In addition, supercritical fluid extraction with carbon dioxide
was tested. Last but not least, the antioxidant activity and total phenolic content were
measured by spectrophotometric techniques. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D38776 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Studentka úspěšně obhájila diplomovou práci a zodpověděla otázky komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
35576 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |