Analýza fenolických látek s antioxidačními vlastnostmi v bezkofeinové kávě
Diplomová práceOtevřený přístupDatum publikování
2018
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato diplomová práce je věnována stanovení kofeinu a izomerů kyseliny chlorogenové v kávě
pomocí kapalinové chromatografie se spektrofotometrickou detekcí. Optimalizovaná
chromatografická separace byla použita pro analýzu pražených, zelených a bezkofeinových
kávových infuzí. Dále byla pozornost věnována metodám pro odstranění kofeinu z kávových
zrn. Nejprve byla využita extrakce různými organickými rozpouštědly, z nichž nejlepších
výsledků bylo dosaženo pomocí dichlormethanu. Dále byla testována superkritická fluidní
extrakce s oxidem uhličitým. V neposlední řadě byla měřena antioxidační aktivita a celkový
obsah fenolických látek pomocí spektrofotometrických technik.
Rozsah stran
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Hodnocení a analýza potravin
Studijní program
Chemie a technologie potravin
Signatura tištěné verze
D38776
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
antioxidační aktivita, kofein, káva, kyselina chlorogenová, kapalinová chromatografie, dekofeinizace, ABTS, DPPH, FCM, antioxidant activity, caffeine, coffee, chlorogenic acid, liquid chromatography, decaffeination, ABTS, DPPH, FCM