Survival of Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus strains in the presence of sea buckthorn extracts

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Kučerová, Simona cze
dc.contributor.author Šilha, David cze
dc.contributor.author Vytřasová, Jarmila cze
dc.contributor.author Švecová, Blanka cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:44:05Z
dc.date.available 2018-02-27T03:44:05Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.issn 1336-8672 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70311
dc.description.abstract Bacteria of the genus Arcobacter can be a cause of serious diseases not only for humans but also for animals. Therefore, their presence in food has to be eliminated. The strains of Arcobacter butzleri and A. cryaerophilus were used in this experiment as isolates, obtained from foodstuffs, and also as collection strains. The aim of this study was to test the survival of arcobacters in the presence of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) extracts (ethanolic extract from sea buckthorn, and extract from sea buckthorn in phosphate buffered saline). Antimicrobial sensitivity was tested by agar diffusion well test, followed by determination of minimum inhibitory concentration for individual extracts. To verify the inhibitory effect of the extracts, testing the antimicrobial effect of artificially inoculated foodstuff was carried out. Extracts were also analysed using high-performance liquid chromatography with diode-array detector, with the aim to approximately identify their substances. The results of this study show that sea buckthorn extracts could be suitable natural antimicrobial substances active, in particular against A. butzleri and A. cryaerophilus. eng
dc.format p. 10-17 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Journal of Food and Nutrition Research, volume 56, issue: 1 eng
dc.rights open access eng
dc.subject Arcobacter eng
dc.subject sea buckthorn eng
dc.subject natural extract eng
dc.subject survival eng
dc.subject Arcobacter cze
dc.subject rakytník cze
dc.subject přírodní extrakt cze
dc.subject přežívání cze
dc.title Survival of Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus strains in the presence of sea buckthorn extracts eng
dc.title.alternative Přežívání kmenů Arcobacter butzleri a Arcobacter cryaerophilus v přítomnosti rakytníkového extraktu cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Bakterie rodu Arcobacter mohou být příčinou vážných onemocnění nejen pro člověka, ale i pro zvířata. Proto musí být jejich přítomnost v potravinách eliminována. Cílem této studie bylo ověřit přežívání arkobakterů v přítomnosti extraktu z rakytníku (Hippophae rhamnoides L.) (etanolový extrakt z rakytníku a extrakt z rakytníku v PBS pufru). Antimikrobiální citlivost byla testována agarovou difuzní metodou a následně stanovena minimální inhibiční koncentrace jednotlivých extraktů. Pro ověření inhibičního účinku extraktů bylo provedeno testování antimikrobiálního účinku uměle inokulovaných vzorků potravin. Extrakty byly dále analyzovány za použití HPLC s cílem přibližně identifikovat látky. Výsledky této studie ukazují, že extrakty z rakytníku mohou být vhodnými přírodními antimikrobiálními látkami, zejména proti A. butzleri a A. cryaerophilus. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.relation.publisherversion http://www.vup.sk/en/index.php?mainID=2&navID=34&version=2&volume=56&article=2042
dc.identifier.wos 000396688200002 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85014753271
dc.identifier.obd 39879586 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet