Determination of vitamin E in margarines and edible oils using square wave anodic stripping voltammetry with a glassy carbon paste electrode

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Sýs, Milan cze
dc.contributor.author Švecová, Blanka cze
dc.contributor.author Švancara, Ivan cze
dc.contributor.author Metelka, Radovan cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:36:20Z
dc.date.available 2018-02-27T03:36:20Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.issn 0308-8146 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70250
dc.description.abstract A new electroanalytical method for determination of vitamin E in the form of the total content of tocopherols present in margarines and edible oils has been developed. The method is based on extraction of these biologically active compounds into silicone oil, acting as lipophilic binder of glassy carbon paste electrode, with subsequent electrochemical detection by square wave anodic stripping voltammetry (SWASV) in 0.1 M HNO3. The values of vitamin E contents were expressed as mass equivalent of alpha-tocopherol known as the most active form of this lipophilic vitamin. The linear ranges for alpha-tocopherol determination were 5 x 10(-7)-4 x 10(-5) and 5 x 10(-8)-1 x 10(-5) mol L-1 with the detection limits of 1 x 10(-7) and 3.3 x 10(-9) mol L-1 for 5 and 15 min accumulation, respectively. The results have shown that SWASV with extraction step is very sensitive method for the determination of vitamin E, being comparable to reversed-phase high performance liquid chromatography chosen as reference method. eng
dc.format p. 621-627 eng
dc.language.iso eng eng
dc.relation.ispartof Food Chemistry, volume 229, issue: žádné eng
dc.rights Práce není přístupná eng
dc.subject Carbon paste electrode eng
dc.subject square wave voltammetry eng
dc.subject extraction eng
dc.subject vitamin E eng
dc.subject tocopherols eng
dc.subject edible oils eng
dc.subject margarines eng
dc.subject Uhlíková pastová elektroda cze
dc.subject square wave voltametrie cze
dc.subject extrakce cze
dc.subject vitamín E cze
dc.subject tokoferoly cze
dc.subject jedlé oleje cze
dc.subject margaríny cze
dc.title Determination of vitamin E in margarines and edible oils using square wave anodic stripping voltammetry with a glassy carbon paste electrode eng
dc.title.alternative Stanovení vitamínu E v margarínech a jedlých olejích pomocí square wave anodické rozpouštěcí voltametrie na pastové elektrodě ze skelného uhlíku cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Byla vyvinuta nová elektroanalytická metoda pro stanovení vitamínu E ve formě celkového obsahu tokoferolů přítomných v margarinech a jedlých olejích. Metoda je založena na extrakci těchto biologicky aktivních sloučenin do silikonového oleje, působící jako lipofilní pojivo pastové elektrody ze skelného uhlíku, s následnou elektrochemickou detekcí pomocí anodické square wave voltametrie (SWASV) v 0,1 M HNO3. Hodnoty obsahu vitaminu E byly vyjádřeny jako hmotnostní ekvivalent alfa-tokoferolu známého jako nejaktivnější forma tohoto lipofilního vitaminu. Lineární rozmezí pro stanovení alfa-tokoferolu bylo 5 x 10 (-7) -4 x 10 (-5) a 5 x 10 (-8) -1 x 10 (-5) mol L-1 s detekčními limity 1 x 10 (-7) a 3,3 x 10 (-9) mol L-1 pro akumulaci 5 a 15 min. Výsledky ukázaly, že SWASV s extrakčním krokem je velmi citlivou metodou pro stanovení vitaminu E a je srovnatelná s vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s reverzní fází vybranou jako referenční metoda. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.foodchem.2017.02.068 eng
dc.identifier.wos 000400033000079
dc.identifier.scopus 2-s2.0-85014487180
dc.identifier.obd 39878944 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet