HPLC/MS/MS analýza polyfenolických látek obsažených v medovinách

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Pravcová, Kateřina cze
dc.contributor.author Juričová, Miroslava cze
dc.contributor.author Fischer, Jan cze
dc.contributor.author Česlová, Lenka cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:13:03Z
dc.date.available 2018-02-27T03:13:03Z
dc.date.issued 2017 cze
dc.identifier.isbn 978-80-89597-77-2 cze
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70068
dc.description.abstract Medovina je alkoholický nápoj, k jehož tradiční výrobě se používá fermentovaná směs medu a vody, ale i ovocné šťávy (melomel) nebo koření a byliny (metheglin). Med obsahuje sacharidy, proteiny, enzymy, aminokyseliny, vitamíny, minerály a fenolické látky. Složení medoviny a obsah fenolických látek záleží vždy na konkrétním typu medu, který byl na výrobu medoviny použit a na technologickém procesu. Fenolické látky jsou sloučeniny, odvozené od sekundárních metabolitů rostlin, které jsou charakteristické svými antioxidačními vlastnostmi. Cílem této práce bylo stanovení 23 fenolických látek v medovinách,pomocí RP-HPLC/MS. Optimalizovaná separace trvala pouze 8 minut. Mezi analyzovanými vzorky medovin byl nalezen vzorek, který neobsahoval běžně se vyskytující fenolické látky. Jednalo se zřejmě o falzifikát a tento vzorek medoviny nebyl vyroben z medu. Na základě výsledků této práce by analýza fenolických látek mohla sloužit jako jeden z parametrů k ověřování kvality medovin, protože pokud se v medovině fenolické látky nevyskytují, znamená to, že při výrobě této medoviny nebyl použit med nebo byl použit med nekvalitní. cze
dc.format p. 43-44 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Slovenská technická univezita v Bratislave cze
dc.relation.ispartof Chémia a technologie pre život : 19. celoslovenská studentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou cze
dc.rights pouze v rámci univerzity cze
dc.subject medoviny, HPLC/MS, extrakce cze
dc.subject meads, HPLC/MS, extraction eng
dc.title HPLC/MS/MS analýza polyfenolických látek obsažených v medovinách cze
dc.title.alternative HPLC/MS/MS analysis of polyphenolic compounds in meads eng
dc.type ConferenceObject cze
dc.description.abstract-translated Mead is alcoholic beverage created by fermenting honey with water and yeast, sometimes can also be added various fruits juice (Melomel), herbs or spices (Metheglin). Honey is composed of saccharides, proteins, enzymes, amino acids, vitamins, minerals and phenolic compounds. Phenolic compounds content in meads depends on honey and used ingredients. Phenolic compounds profile is strongly influenced by the addition of fruit juices and herbal extracts. It is also changed during technological processes, such as fermentation, heat treatment, storage. In this work the quantitative analysis of 23 selected polyphenolic compounds was performed using reversed-phase high-performance liquid chromatography (HPLC) separation coupled with mass spectrometric (MS) detection. Optimized HPLC/MS separation was carried out in 8 min. The mead without any honey phenolic compounds was found in one studied sample, which can be probably caused by falsification. Therefore the monitoring phenolic profile in mead can help to verify quality of mead. eng
dc.event 19. celoslovenská studentská vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou (09.11.2017 - 09.11.2017, Bratislava) cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus published cze
dc.identifier.obd 39880071 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet