dc.contributor.author |
Rahman, Md. Mostafizur |
cze |
dc.contributor.author |
Potůček, František
|
cze |
dc.date.accessioned |
2018-02-27T03:07:10Z |
|
dc.date.available |
2018-02-27T03:07:10Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
eng |
dc.identifier.isbn |
978-80-89597-58-1 |
eng |
dc.identifier.uri |
https://hdl.handle.net/10195/70021 |
|
dc.description.abstract |
The paper deals with batch kraft cooking of pulp from spruce wood. The kappa number of the cooked pulp varied from 18.1 to 50.1, depending on varying H-factor from 550 to 3 190 h. A relationship between the kappa number of pulp and the H-factor was developed. The conditions were regarded in which rejects were lower than 1 %. It was found that the mass loss of the pulp after the kappa number determination according to TAPPI Test Method was not only responsible for the solubility of residual lignin present in pulp, but also a part of hemicelluloses and cellulose was solubilized. |
eng |
dc.format |
p. 853 – 859 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.publisher |
Slovenská spoločnosť chemického inžinierstva |
eng |
dc.relation.ispartof |
44th International conference of SSCHE : proceedings |
eng |
dc.rights |
pouze v rámci univerzity |
eng |
dc.subject |
batch cook |
eng |
dc.subject |
spruce |
eng |
dc.subject |
kraft pulp |
eng |
dc.subject |
delignification |
eng |
dc.subject |
diskontinuální várka |
cze |
dc.subject |
smrk |
cze |
dc.subject |
sulfátová buničina |
cze |
dc.subject |
delignifikace |
cze |
dc.title |
Batch kraft cooking of spruce wood |
eng |
dc.title.alternative |
Diskontinuální sulfátová várka smrkového dřeva |
cze |
dc.type |
ConferenceObject |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Práce se zabývá diskontinuálním vařením sulfátové buničiny ze smrkového dřeva. V závislosti na dosaženém H-faktoru várky v mezích od 550 do 3 190 h se měnilo kappa číslo uvařené buničiny od 18,1 do 50,1. Byla odvozena závislost mezi kappa číslem buničiny a H-faktorem. Podmínky várky byly nastaveny tak, aby množství neprovarů bylo menší než 1 %. Bylo zjištěno, že ke ztrátě hmotnosti buničiny po stanovení kappa čísla přispívá nejen zbytkový lignin, ale také část rozpuštěné hemicelulózy a celulózy. |
cze |
dc.event |
44th International conference of SSCHE (22.05.2017 - 26.05.2017, Jasná) |
eng |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
postprint |
eng |
dc.project.ID |
SGS_2017_006/Studium a příprava makromolekulárních a nadmolekulárních struktur materiálů pro smart a high tech technologie |
eng |
dc.identifier.obd |
39879774 |
eng |
dc.note |
RAHMAN, M. M., POTŮČEK, F. Batch kraft cooking of spruce wood. Proceedings of 44th International Conferenceof the Slovak Society of Chemical Engineering. (Eds. M. Blahušiak, M. Mihaľ). Demänovská dolina, Low Tatras (Slovakia), May 22 – 26, 2017, pp. 853 – 859.
ISBN 978-80-89597-58-1. EAN 9788089597581 |
eng |