Batch kraft cooking of spruce wood

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Rahman, Md. Mostafizur cze
dc.contributor.author Potůček, František cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:07:10Z
dc.date.available 2018-02-27T03:07:10Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.isbn 978-80-89597-58-1 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70021
dc.description.abstract The paper deals with batch kraft cooking of pulp from spruce wood. The kappa number of the cooked pulp varied from 18.1 to 50.1, depending on varying H-factor from 550 to 3 190 h. A relationship between the kappa number of pulp and the H-factor was developed. The conditions were regarded in which rejects were lower than 1 %. It was found that the mass loss of the pulp after the kappa number determination according to TAPPI Test Method was not only responsible for the solubility of residual lignin present in pulp, but also a part of hemicelluloses and cellulose was solubilized. eng
dc.format p. 853 – 859 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Slovenská spoločnosť chemického inžinierstva eng
dc.relation.ispartof 44th International conference of SSCHE : proceedings eng
dc.rights pouze v rámci univerzity eng
dc.subject batch cook eng
dc.subject spruce eng
dc.subject kraft pulp eng
dc.subject delignification eng
dc.subject diskontinuální várka cze
dc.subject smrk cze
dc.subject sulfátová buničina cze
dc.subject delignifikace cze
dc.title Batch kraft cooking of spruce wood eng
dc.title.alternative Diskontinuální sulfátová várka smrkového dřeva cze
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated Práce se zabývá diskontinuálním vařením sulfátové buničiny ze smrkového dřeva. V závislosti na dosaženém H-faktoru várky v mezích od 550 do 3 190 h se měnilo kappa číslo uvařené buničiny od 18,1 do 50,1. Byla odvozena závislost mezi kappa číslem buničiny a H-faktorem. Podmínky várky byly nastaveny tak, aby množství neprovarů bylo menší než 1 %. Bylo zjištěno, že ke ztrátě hmotnosti buničiny po stanovení kappa čísla přispívá nejen zbytkový lignin, ale také část rozpuštěné hemicelulózy a celulózy. cze
dc.event 44th International conference of SSCHE (22.05.2017 - 26.05.2017, Jasná) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.project.ID SGS_2017_006/Studium a příprava makromolekulárních a nadmolekulárních struktur materiálů pro smart a high tech technologie eng
dc.identifier.obd 39879774 eng
dc.note RAHMAN, M. M., POTŮČEK, F. Batch kraft cooking of spruce wood. Proceedings of 44th International Conferenceof the Slovak Society of Chemical Engineering. (Eds. M. Blahušiak, M. Mihaľ). Demänovská dolina, Low Tatras (Slovakia), May 22 – 26, 2017, pp. 853 – 859. ISBN 978-80-89597-58-1. EAN 9788089597581 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet