Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Potůček, František cze
dc.contributor.author Říhová, Martina cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T03:07:02Z
dc.date.available 2018-02-27T03:07:02Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.isbn 978-80-86238-65-4 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/70020
dc.description.abstract Soda pulp cooked from rapeseed straw (Brassica napus L. convar. napus, winter line genotype Labrador) was subjected to a four-stage elemental chlorine-free bleaching under laboratory conditions. The bleaching sequence comprised three chlorine dioxide stages. The alkali extraction enhanced with hydrogen peroxide addition followed the first chlorine dioxide delignification. For comparison, kraft pulp cooked from a blend of spruce and pine was subjected to the same bleaching sequence D0EPD1D2. After each bleaching step, the optical and strength properties were measured. The preliminary results showed that bleachability of soda rapeseed pulp was lower in comparison with kraft softwood pulp for D0EPD1P bleaching sequence. The final brightness of 83.5 % ISO and 87.8 % ISO was achieved for soda and kraft pulps, respectively. However, the bleaching had a negative impact on the strength of soda rapeseed fibres. The zero-span breaking length decreased from 4.0 km to 3.3 km for unbleached and bleached soda pulps, respectively, while, for kraft softwood pulp, a decrease in fibre strength was not found. eng
dc.format p. 470 – 475 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Česká společnost průmyslové chemie eng
dc.relation.ispartof Proceedings of the 5th International Conference on Chemical Technology eng
dc.rights open access eng
dc.subject soda rapeseed pulp eng
dc.subject ECF bleaching eng
dc.subject brightness eng
dc.subject zero-span breaking length eng
dc.subject natronová řepková buničina cze
dc.subject ECF bělení cze
dc.subject bělost cze
dc.subject tržná délka vláken cze
dc.title Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp eng
dc.title.alternative Bělení natronové buničiny z řepkové slámy oxidem chloričitým cze
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated Natronová buničina uvařená z řepkové slámy (Brassica napus L. convar. napus, zimní odrůda Labrador) byla bělena ve čtyřech stupních za laboratorních podmínek, kdy ve třech stupních byl použit oxid chloričitý a za prvním stupněm byl zařazen alkalický stupeň s přídavkem peroxidu vodíku. Stejná bělicí sekvence D0EPD1D2 byla použita k bělení sulfátové buničiny uvařené ze směsi smrkového a borovicového dřeva. Po každém bělicím stupni byly změřeny optické a pevnostní vlastnosti buničiny. Předběžné výsledky ukázaly, že bělitelnost natronové buničiny je menší než sulfátové buničiny. Konečná bělost byla dosažena 83,5 % ISO pro natronovou buničinu a 87,8 % ISO pro sulfátovou buničinu. Zatímco bělením se nesnížila pevnost v tahu pro sulfátovou buničinu z jehličnanů, nastalo u natronové buničiny ze slámy řepky olejky snížení pevnosti v tahu ze 4,0 km na 3,3 km. cze
dc.event 5. mezinárodní chemicko-technologická konference (10.04.2017 - 12.04.2017, Mikulov) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.relation.publisherversion http://www.icct.cz/AngiologyKlon-ICCT/media/system/ICCT2017-full_papers.pdf
dc.project.ID SGS_2017_006/Studium a příprava makromolekulárních a nadmolekulárních struktur materiálů pro smart a high tech technologie eng
dc.identifier.obd 39879771 eng
dc.note POTŮČEK, F., ŘÍHOVÁ, M. Chlorine Dioxide Bleaching of Soda Rapeseed Pulp. Proceedings of the 5th International Conference on Chemical Technology. Eds. M. Veselý, Z. Hrdlička, J. Hanika and J. Lubojacký. Mikulov, April 10 – 12, 2017, pp. 470 – 475. October 2017. ISBN 978-80-86238-65-4. eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet