POSSIBILITIES OF THE CPFR IMPLEMENTATION BETWEEN FOOD COMPANIES AND THEIR SUPPLIERS

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Branská, Lenka cze
dc.contributor.author Paták, Michal cze
dc.contributor.author Pecinová, Zuzana cze
dc.date.accessioned 2018-02-27T02:42:13Z
dc.date.available 2018-02-27T02:42:13Z
dc.date.issued 2017 eng
dc.identifier.isbn 978-80-87294-80-2 eng
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10195/69822
dc.description.abstract In today's highly competitive environment, one of the ways for food industry companies to achieve success is by deepening cooperation with their suppliers and, within it, by applying methods such as CPFR (Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment). This method can significantly contribute to streamlining material flow between the food industry company and its suppliers. Its implementation, however, requires the interest of both partners, i.e. the supplier and customer, as well as their subsequent cooperation in setting the form of supplies and their realization. The paper deals with opportunities to implement the CPFR method between companies of the food industry and their suppliers. It presents the results of both quantitative and qualitative research carried out at the purchasing departments of the food industry companies. Quantitative research in 101 food industry companies examined the importance of various elements CPFR methods (i.e. the importance of collaborative forecasting, planning and automatic replenishment) in the purchasing process of the main raw material and consumer chemicals. In accordance with the theoretical approaches, this part of the research demonstrated that the application of the collaborative forecasting, planning and automatic replenishment has a greater importance in procuring the main raw material than indirect material. However, subsequent qualitative research in two deliberately selected food companies showed that there are lower barriers to implementation of the method in the purchase of consumer chemicals as the selected indirect material. eng
dc.format p. 32-38 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher TANGER, spol. s r.o. eng
dc.relation.ispartof CLC 2017 Carpathian logistics congres : proceedings eng
dc.rights pouze v rámci univerzity eng
dc.subject CPFR eng
dc.subject food company eng
dc.subject collaboration eng
dc.subject purchase eng
dc.subject Supply chain cze
dc.subject nákup cze
dc.subject CPFR cze
dc.subject potravinářský průmysl cze
dc.title POSSIBILITIES OF THE CPFR IMPLEMENTATION BETWEEN FOOD COMPANIES AND THEIR SUPPLIERS eng
dc.title.alternative Možnosti uplatnění metody CPFR při realizaci nákupu v potravinářských podnicích cze
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated V současném vysoce konkurenčním prostředí může podnikům potravinářského průmyslu pomoci k úspěchu prohlubování spolupráce s dodavateli a v rámci ní aplikace metod jako CPFR (Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment). Tato metoda může významně přispět k zefektivnění hmotného toku mezi podnikem potravinářského průmyslu a jeho dodavateli. Její implementace však vyžaduje zájem obou partnerů, a to jak dodavatele, tak odběratele i jejich následnou spolupráci při nastavování podoby dodávek i jejich realizaci. Příspěvek se zabývá příležitostmi pro implementaci metody CPFR mezi podniky potravinářského průmyslu a jejich dodavateli. Uvádí výsledky jednak kvantitativního výzkumu a jednak kvalitativního výzkumu realizovaných na nákupních odděleních podniků potravinářského průmyslu. Kvantitativní výzkum v 88 potravinářských podnicích zkoumal důležitost jednotlivých prvků metody CPFR (tj. důležitost společného předpovídání, plánování a automatického doplňování zásob) při zajišťování hlavní suroviny a spotřební chemie. Tato část výzkumu v souladu s teoretickými přístupy prokázala, že uplatnění společného předpovídání, plánování a automatického doplňování má větší důležitost při zajišťování hlavní suroviny než režijního materiálu. Následný kvalitativní výzkum ve dvou záměrně vybraných potravinářských podnicích však prokázal, že menší bariéry pro implementaci metody jsou při nákupu spotřební chemie jako vybraného režijního materiálu. cze
dc.event Carpathian logistics congress CLC 2017 (28.06.2017 - 30.06.2017, Liptovský Ján) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng
dc.identifier.obd 39879308 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet