Vliv typu alkoholu na množství ztrát esterů při transesterifikaci

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Hájek, Martin
dc.contributor.author Petržilková, Martina
dc.date.accessioned 2017-09-19T08:26:10Z
dc.date.available 2017-09-19T08:26:10Z
dc.date.issued 2017
dc.date.submitted 2017-07-04
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/69467
dc.description.abstract Práce se zabývá transesterifikací řepkového oleje, zejména vlivem alkoholů (methanol, ethanol a butanol) na ztráty hlavního produktu (esterů vyšších mastných kyselin) za použití hydroxidu draselného jako katalyzátoru. Neutralizace a separace byla prováděna třemi různými způsoby: (i) plynným oxidem uhličitým bez přídavku vody, (ii) s přídavkem vody nebo (iii) kyselinou fosforečnou. Bylo zjištěno, že nejmenších ztrát esterů bylo dosaženo při použití methanolu (přibližně 6 -8 hm %) a nezávisí na způsobu ukončení reakce a separace fází. U použití ethanolu a butanolu byly ztráty esterů mnohem vyšší (přibližně 16 - 34 hm %). Bylo zjištěno, že přídavek vody urychlující separaci zároveň způsobuje vyšší ztráty esterů, zejména u ethanolýzy a butanolýzy. Také byla studována distribuce ztrát esterů podle vyšších mastných kyselin. cze
dc.format 35 s. cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Bez omezení
dc.subject Biodiesel cze
dc.subject transesterifikace cze
dc.subject methanol cze
dc.subject ethanol cze
dc.subject butanol cze
dc.subject glycerolová fáze cze
dc.subject ztráty esterů cze
dc.subject Biodiesel eng
dc.subject transesterification eng
dc.subject methanol eng
dc.subject ethanol eng
dc.subject butanol eng
dc.subject glycerol phase eng
dc.subject ester loss eng
dc.title Vliv typu alkoholu na množství ztrát esterů při transesterifikaci cze
dc.title.alternative The influence of alcohol type on the amount of ester loss during transesterification eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2017-08-21
dc.description.abstract-translated The thesis is focused on rapeseed oil transesterification, especially on the influence of alcohols (methanol, ethanol and butanol) on the loss of the main product (higher fatty acids esters) with using KOH as catalyst. The neutralization and separation were carried out by three different ways: (i) with gas carbon dioxide without adding water, (ii) with gas carbon dioxide with addition of water or (iii) with phosphoric acid. It was found that the smallest esters loss was founded by methanol (approximately 6 - 8 wt.%) and the loss does not depend on the way of the reaction stopping and the phases separation. If ethanol and butanol were used the loss was higher (approximately 16 - 34 wt.%). It was found that addition of water, which accelerates separation, caused higher loss of esters, especially in the case of ethanol and butanol. The distribution of ester loss by individual higher fatty acids was also studied. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technická chemie cze
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D37070
dc.thesis.degree-program Chemie a technická chemie cze
dc.identifier.stag 33078
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet