dc.contributor.advisor |
Cakl, Jiří |
|
dc.contributor.author |
Vaňková, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2017-09-19T08:21:21Z |
|
dc.date.available |
2017-09-19T08:21:21Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.date.submitted |
2017-06-29 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/69157 |
|
dc.description.abstract |
Elektrodialýza je elektromembránovým procesem, při kterém dochází k separaci záporně a kladně nabitých částic z roztoků v závislosti na jejich migraci k příslušným elektrodám. K selektivnímu řízení této migrace se využívají iontově výměnné membrány, kterými je transportován podle jejich náboje pouze určitý druh iontů. První část práce se zabývá charakterizací procesu elektrodialýzy, jeho principem, separačními membránami, technologickým a aparaturní vybavením a limitacemi jeho využití. Druhá část je pak věnována možnostem využití těchto procesů v potravinářství. Ukazuje se, že elektrodialýza má vysoký rozvojový potenciál zejména při zpracování vína, moštů a mlékárenských produktů. |
cze |
dc.format |
51 s. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
elektrodialýza |
cze |
dc.subject |
potravinářství |
cze |
dc.subject |
víno |
cze |
dc.subject |
mléčná syrovátka |
cze |
dc.subject |
mošt |
cze |
dc.subject |
Electrodialysis |
eng |
dc.subject |
Food Industry |
eng |
dc.subject |
Wine |
eng |
dc.subject |
Milk Whey |
eng |
dc.subject |
Must |
eng |
dc.title |
Využití elektrodialýzy při úpravě potravinářských produktů |
cze |
dc.title.alternative |
Use of electrodialysis in processing of food products |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2017-08-23 |
|
dc.description.abstract-translated |
Electrodialysis is an electromembrane process that enables the separation of negatively and positively charged particles from solutions depending on their migration to the oppositely charged electrode. Ion-exchange membranes are used to control this migration selectively. The first part of the work deals with the characterization of the electrodialysis process, its principle, separation membranes, technology and equipment and process limitations. The second part is devoted to the possibilities of using these processes in the food industry. It can be concluded that electrodialysis has a high development potential, especially in the processing of wine, musts and dairy products. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D37302 |
cze |
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student úspěšně obhájil bakalářskou práci a zodpověděl otázky komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
30194 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |