Moderní analytické metody na sledování alergenů v potravinách
Bakalářská práceOtevřený přístupDatum publikování
2017
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá potravinovými alergeny. Mezi nejvýznamnější alergeny patří potraviny obsahující lepek, korýši, vejce, ryby, jádra podzemnice olejné, sója, mléko, skořápkové plody, celer, hořčice, sezamová semena, oxid siřičitý a siřičitany, vlčí bob a měkkýši. V první částí je uvedena charakteristika potravinové alergie, příznaky alergické reakce a legislativa České republiky, která se týká potravinových alergenů a jejich pravidel označování na obalech potravin. U každé skupiny alergenů je vyjmenován hlavní alergen či alergeny, většinou bílkovinné povahy. Druhá část je věnována instrumentálním a dalším metodám stanovení výskytu prvních sedmi skupin alergenů v potravinách.
Rozsah stran
52 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
bez omezení
Název akce
ISBN
Studijní obor
Farmakochemie a medicinální materiály
Studijní program
Farmakochemie a medicinální materiály
Signatura tištěné verze
D40518
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
alergie, potravinové alergeny, příznaky alergické reakce, stanovení alergenů, allergy, food allergens, allergic reactions, determination of allergens