dc.contributor.advisor |
Česlová, Lenka |
|
dc.contributor.author |
Hofmeister, Pavel
|
|
dc.date.accessioned |
2017-06-22T06:10:05Z |
|
dc.date.available |
2017-06-22T06:10:05Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.date.submitted |
2017-05-26 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/68457 |
|
dc.description.abstract |
Práce je zaměřena na různé způsoby uvolnění fenolických látek z obilovin. Byla použita kyselá, alkalická a enzymatická hydrolýza. Kyselá hydrolýza byla zkoušena za horka a v ultrazvuku, u alkalické hydrolýzy byl zkoušen vliv přídavku kyseliny askorbové a EDTA na degradaci fenolických látek. Enzymatická hydrolýza byla provedena na neupraveném vzorku a dále na vzorku, který byl podroben alkalické a kyselé hydrolýze. V práci je posouzen vliv přidávané kyseliny askorbové během alkalické hydrolýzy na výsledky spektrofotometrických metod. Dále byla provedena identifikace fenolických látek v různých obilovinách pomocí spojení kapalinové chromatografie v systémech s obrácenými fázemi a tandemové hmotnostní spektrometrie. Sledované fenolické látky byly kvantifikovány ve vzorcích obilovin a pečiva. |
cze |
dc.format |
94 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
obiloviny |
cze |
dc.subject |
extrakce |
cze |
dc.subject |
fenolické látky |
cze |
dc.subject |
alkalická hydrolýza |
cze |
dc.subject |
kyselá hydrolýza |
cze |
dc.subject |
enzymatická hydrolýza |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
tandemová hmotnostní spektrometrie |
cze |
dc.subject |
cereals |
eng |
dc.subject |
extraction |
eng |
dc.subject |
phenolic compounds |
eng |
dc.subject |
alkaline hydrolysis |
eng |
dc.subject |
acid hydrolysis |
eng |
dc.subject |
enzymatic hydrolysis |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
mass tandem spectrometry |
eng |
dc.title |
Vliv úpravy vzorku na obsah a zastoupení fenolických látek v obilovinách |
cze |
dc.title.alternative |
Influence sample treatment on content and representation phenolic compounds in cereals |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Hájek, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2017-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis is focused on the different ways of releasing phenolic substances from cereals. Acid, alkaline and enzymatic hydrolysis were used. Two ways of acid hydrolysis was tested, heat and ultrasound treatment. The effect of the addition of ascorbic acid and EDTA on the degradation of phenolic compounds was monitored during alkaline hydrolysis. Enzymatic hydrolysis was performed with untreated sample and further with a sample which was subjected to alkaline or acidic hydrolysis. The effect of ascorbic acid added during alkaline hydrolysis on the results of spectrophotometric methods was evaluated. Identification of phenolic substances in different cereals samples was carried out using reversed-phase liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry. Selected phenolic substances were quantified in cereal and pastry. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D37236 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student úspěšně obhájil diplomovou práci a zodpověděl otázky komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
33351 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |