dc.contributor.advisor |
Bartoš, Martin |
|
dc.contributor.author |
Černohorský, Jan
|
|
dc.date.accessioned |
2017-06-22T06:10:03Z |
|
dc.date.available |
2017-06-22T06:10:03Z |
|
dc.date.issued |
2017 |
|
dc.date.submitted |
2017-05-10 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/68454 |
|
dc.description.abstract |
Diplomová práce se zabývá izotachoforetickým stanovením oxidu siřičitého ve víně. Práce se zaměřuje na stručnou charakteristiku jednotlivých skupin látek, které se vyskytují ve víně (anorganické a organické látky) a na možnosti jejich stanovení. Další kapitoly pojednávají o technologickém postupu výroby vína a o falšování vína. Samostatná kapitola pak popisuje oxid siřičitý a jeho stanovení. V závěru teoretické části je popsáno použití siřičitanů v potravinářském průmyslu a technologie výroby ciderů.
V experimentální části je popsáno stanovení volných, vázaných a celkových siřičitanů ve vzorcích bílého vína pomocí metody standardního přídavku a kalibrační přímky, stanovení volných siřičitanů ve vzorcích ciderů a stanovení formaldehydu ve vzorku Kutvirtova kloktadla. |
cze |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
víno |
cze |
dc.subject |
oxid siřičitý |
cze |
dc.subject |
složení vína |
cze |
dc.subject |
technologický postup výroby |
cze |
dc.subject |
cidery |
cze |
dc.subject |
wine |
eng |
dc.subject |
sulfur dioxide |
eng |
dc.subject |
contain wine |
eng |
dc.subject |
technological proces of production |
eng |
dc.subject |
ciders |
eng |
dc.title |
Izotachoforetické stanovení siřičitanu ve víně |
cze |
dc.title.alternative |
Isotachophoretic determination of sulphite in wine |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Mikysek, Tomáš |
|
dc.date.accepted |
2017-06-06 |
|
dc.description.abstract-translated |
This diploma thesis deals with the izotachoforetic determination of sulphur dioxide in the wine. It focuses on the brief characteristics of groups of substances which are present in wine (inorganic and organic substances) and on the possibilities of their determination. Next chapters deal with the technological process of wine production and wine adulteration. One of the charter describes the sulfur dioxide and its determination. At the end of the theoretical part the use of sulfites in food industry and technology of the ciders production is described.
In the experimental part of this diploma thesis the determination of free, bound and total sulphites in samples of white wine using the standard encore and calibration line, determination of the free sulphites in the ciders samples and determination of formaldehyde in the sample of Kutvirt gargles are described. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D37238 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.description.defence |
Student úspěšně obhájil diplomovou práci a zodpověděl otázky komise. |
cze |
dc.identifier.stag |
33346 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |