Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Laštovička, Petr
|
cze |
dc.contributor.author |
Čermák, Tomáš
|
cze |
dc.contributor.author |
Hájek, Filip
|
cze |
dc.contributor.author |
Líbalová, Martina
|
cze |
dc.contributor.author |
Nováková Mužáková, Vladimíra
|
cze |
dc.contributor.author |
Skalický, Jiří
|
cze |
dc.contributor.author |
Čegan, Alexander
|
cze |
dc.date.accessioned |
2017-05-11T11:05:22Z |
|
dc.date.available |
2017-05-11T11:05:22Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
eng |
dc.identifier.issn |
1211-5541 |
eng |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/67526 |
|
dc.description.abstract |
Insulin resistance in type 2 diabetic patients reduces activation of PPAR, which may lead to accumulation of branched chain fatty acids as well as saturated fatty acids. Natural sources of these fatty acids are dairy products. The aim of our study was to verify whether the accumulation of branched chain fatty acids takes place in type 2 diabetes and in positive case to specify the corresponding lipid fraction. 23 anonymized plasma samples of type 2 diabetic patients, which were subsequently divided by glycosidic haemoglobin levels into groups of 11 compensated and 12 decompensated; and plasma of 10 healthy blood donors were processed. At first the samples were divided into particular lipid classes using the thin layer chromatography. Then we set the content of individual fatty acids in all lipid classes using the gas chromatography. Results were calculated with statistical application SigmaStat 3.5. The most abundant branched chain fatty acid is 14-methylhexadecanoic acid. Statistically significant increase of this acid was found both in compensated diabetics (p≤0.001) and in the decompensated ones (p≤0.001) in comparison with controls. The 14-methylhexadecanoic acid was found in diacylglycerol fraction as well as in the free fatty acid fraction in compensated (p=0.008) and decompensated (p=0.007) diabetics. Increase of the content of branched chain fatty acids in diabetic patients was proved. Accumulation of branched chain fatty acids in diabetics raises a question on the precise influence of these fatty acids on the human organism. |
eng |
dc.format |
p. 57-66 |
eng |
dc.language.iso |
eng |
eng |
dc.relation.ispartof |
Scientific Papers of the University of Pardubice, Series A, Faculty of Chemical Technology, volume 22, issue: květen |
eng |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.subject |
branched chain fatty acids |
eng |
dc.subject |
gas chromatography |
eng |
dc.subject |
type 2 diabetes mellitus |
eng |
dc.subject |
PPAR |
eng |
dc.subject |
rozvětvené mastné kyseliny |
cze |
dc.subject |
plynová chromatografie |
cze |
dc.subject |
diabetes mellitus 2 |
cze |
dc.subject |
PPAR |
cze |
dc.title |
Determination of Branched Chain Fatty Acids in Plasma of Type 2 Diabetics |
eng |
dc.title.alternative |
Stanovení rozvětvených mastných kyselin v plazmě u onemocnění diabetes mellitus 2 |
cze |
dc.type |
article |
eng |
dc.description.abstract-translated |
Inzulínová rezistence u pacientů s diabetem 2. typu snižuje aktivaci PPAR, což může vést k akumulaci rozvětvených mastných kyselin, jakož i nasycených mastných kyselin. Přírodní zdroje těchto mastných kyselin jsou mléčné výrobky. Cílem naší studie bylo ověřit, zda hromadění rozvětvených mastných kyselin probíhá u diabetu mellitu 2. typu a pokud ano určit v jaké frakci lipidů. K dispozici bylo 23 anonymních vzorků plazmy od pacientů s diabetem 2. typu, které byly následně rozděleny podle hladiny hemoglobinu do dvou skupin; 11 kompenzovaných a 12 špatně kompenzovaných. Dále bylo pro porovnání zpracováno 10 vzorků plazmy od dárců bez onemocnění diabetes mellitus typu 2. Nejprve byly vzorky rozděleny do pěti tříd lipidů za použití tenkovrstvé chromatografie. Pak jsme si stanovili obsah jednotlivých mastných kyselin ve všech třídách lipidů pomocí plynové chromatografie. Výsledky byly vypočítány dle statistického programu SigmaStat 3.5. Nejhojnější mastná kyselina s rozvětveným řetězcem je kyselina 14-methylhexadekanová. Ve srovnání s kontrolní skupinou bylo zjištěno statisticky významné zvýšení této kyseliny, a to jak u kompenzovaných diabetiků (p ≤ 0,001), tak i u špatně kompenzovaných (p ≤ 0,001). Kyselina 14-methylhexadekanová byla nalezena v diacylglycerolové frakci, jakož i ve frakci volných mastných kyselin u kompenzovaných (p = 0,008) a špatně kompenzovaných (p = 0,007) diabetiků. Náš výzkum prokázal zvýšený obsah rozvětvených mastných kyselin u diabetických pacientů. Hromadění mastných kyselin s rozvětveným řetězcem u diabetiků vyvolává otázku o přesném vlivu těchto mastných kyselin na lidský organismus. |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
postprint |
eng |
dc.project.ID |
SGS_2016_004/Využití analytických, molekulárně biologických, mikrobiologických a cytologických metod pro analýzy biologických materiálů |
eng |
dc.identifier.obd |
39876944 |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|