Comparison of isocratic retention models for hydrophilic interaction liquid chromatographic separation of native and fluorescently labeled oligosaccharides

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Česla, Petr cze
dc.contributor.author Vaňková, Nikola cze
dc.contributor.author Krenkova, Jana cze
dc.contributor.author Fischer, Jan cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T11:04:13Z
dc.date.available 2017-05-11T11:04:13Z
dc.date.issued 2016 eng
dc.identifier.issn 0021-9673 eng
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67510
dc.description.abstract In this work, we have investigated retention of maltooligosaccharides and their fluorescent derivatives in hydrophilic interaction liquid chromatography using four different stationary phases. The non-derivatized maltooligosaccharides (maltose to maltoheptaose) and their derivatives with 2-aminobenzoic acid, 2-aminobenzamide, 2-aminopyridine and 8-aminonaphthalene-1,3,6-trisulfonic acid were analyzed on silica gel, aminopropyl silica, amide (carbamoyl-bonded silica) and ZIC-HILIC zwitterionic sulfobetain bonded phase. The partitioning of the analytes between the bulk mobile phase and adsorbed water-rich layer, polar and ionic interactions of analytes with stationary phase have been evaluated and compared. The effects of the mobile phase additives (0.1% (v/v) of acetic acid and ammonium acetate in concentration range 5-30 mmol L-1) on retention were described. The suitability of different models for prediction of retention was tested including linear solvent strength model, quadratic model, mixed-mode model, and empirical Neue-Kuss model. The mixed-mode model was extended to the parameter describing the contribution of monomeric glucose unit to the retention of non-derivatized and derivatized maltooligosaccharides, which was used for evaluation of contribution of both, oligosaccharide backbone and end-group to retention. eng
dc.format p. 179-188 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher Elsevier Science BV eng
dc.relation.ispartof Journal of Chromatography A, volume 1438, issue: 1 eng
dc.rights embargoed access eng
dc.subject Hydrophilic interaction liquid chromatography eng
dc.subject Retention eng
dc.subject Oligosaccharides eng
dc.subject Liquid chromatography/mass spectrometry eng
dc.subject Fluorescent derivatives eng
dc.title Comparison of isocratic retention models for hydrophilic interaction liquid chromatographic separation of native and fluorescently labeled oligosaccharides eng
dc.title.alternative Porovnání isokratických retenčních modelů pro separaci nativních a fluorescenčních derivátů oligosacharidů chromatografií hydrofilních interakcí cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated V této práci byla zkoumána retence maltooligosacharidů a jejich fluorescenčních derivátů v chromatografii hydrofilních interakcí s použitím čtyř různých stacionárních fází. Nederivatizované maltooligosacharidy (maltosa až maltoheptosa) a jejich deriváty s 2-aminobenzoovou kyselinou, 2-aminobenzamidem, 2-aminopyridinem a 8-aminonaftalen-1,3,6-trisulfonovou kyselinou byly analyzovány na silikagelu, aminopropylsilikagelu, amidu (vázaném karbamoylu) a ZIC-HILIC sulfobetainové fázi. Byly popsány a porovnány vlivy rozdělování analytů mezi volnou mobilní fázi a adsorbovanou vodnou vrstvou, polární a iontové interakce. Byly studovány vlivy aditiv mobilní fáze (0.1% (v/v) kyseliny octové a octanu amonného v koncentračním rozsahu 5-30 mmol L-1) na retenci. Byla testována vhodnost použití různých modelů pro predikci retence pro model lineární solvatační síly, kvadratický model, směsný model a empirický Neue-Kuss model. Směsný model byl rozšířen o parametr popisující příspěvek monomerních glukozových jednotek k retenci nederivatizovaných a derivatizovaných maltooligosacharidů, který byl použit pro hodnocení vlivu oligosacharidové části molekuly a koncové skupiny na retenci. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.identifier.doi 10.1016/j.chroma.2016.02.032 eng
dc.identifier.wos 000371941500019 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-84969331255
dc.identifier.obd 39876876 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet