Výskyt arkobakterů a jejich přežívání v přítomnosti vybraných přírodních látek

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Kučerová, Simona cze
dc.contributor.author Šilha, David cze
dc.contributor.author Vytřasová, Jarmila cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T10:38:06Z
dc.date.available 2017-05-11T10:38:06Z
dc.date.issued 2016 cze
dc.identifier.isbn 978-80-7560-005-9 cze
dc.identifier.issn cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67156
dc.description.abstract Bakterie rodu Arcobacter mohou způsobit nepříjemná onemocnění nejen lidí, ale i zvířat, a proto je třeba jejich výskyt v potravinách eliminovat. V této studii byly testovány vzorky potravin a vod na přítomnost arkobakterů a prováděna jejich identifikace metodou multiplex PCR. Dále bylo ověřeno přežívání těchto mikroorganismů v přítomnosti extraktů z rostlinných matric difúzní metodou v jamce a následně byla stanovena minimální inhibiční koncentrace pro jednotlivé extrakty. Pro experimenty byly zvoleny kmeny Arcobacter cryaerophilus a Arcobacter butzleri, a to jak sbírkové kmeny, tak izoláty získané z potravin. Všechny testované extrakty z přírodních látek působily na bakterie rodu Arcobacter inhibičně. Mezi jednotlivými testovanými kmeny byly nepatrné odlišnosti, ale jednoznačně nejúčinnější proti arkobakterům byly rakytníkové extrakty. Pro ověření inhibičního účinku tohoto extraktu na bakterie rodu Arcobacter byl proveden pokus v reálné potravině. cze
dc.format p. 97-107 cze
dc.language.iso cze cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.relation.ispartof Sborník příspěvků ze semináře Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVIII cze
dc.rights open access cze
dc.subject Arcobacter spp. cze
dc.subject inhibice cze
dc.subject přírodní extrakty cze
dc.subject rakytník cze
dc.subject máta cze
dc.subject celer cze
dc.subject Arcobacter spp. eng
dc.subject inhibition eng
dc.subject natural extracts eng
dc.subject sea buckthorn eng
dc.subject mint eng
dc.subject celery eng
dc.title Výskyt arkobakterů a jejich přežívání v přítomnosti vybraných přírodních látek cze
dc.title.alternative The occurrence of arcobacters and their survival in the natural plant presence eng
dc.type ConferenceObject cze
dc.description.abstract-translated Bacteria of the genus Arcobacter can cause unpleasant diseases in humans and animals, therefore their occurrence in foodstuffs must be eliminated. Samples of food and different types of water were tested for an occurrence of arcobacters in this study. Their identification was carried out by using multiplex PCR. Resistance of the genus Arcobacter against extracts from natural substances was evaluated by diffusion method. Finally, the minimum inhibitory concentration of extracts was determined for some arcobacters. Arcobacter butzleri and Arcobacter cryaerophilus have been chosen for the experiments (collection strains and isolates obtained from foodstuffs). All tested extracts from natural substances have caused inhibition of arcobacters. There were slight differences among the various tested strains. Clearly, the most effective were extracts from Sea buckthorn. To verify the inhibitory effect on bacteria of the genus Arcobacter the experiment in the real food was attempted. eng
dc.event Monitorování cizorodých látek v životním prostředí XVIII (30.03.2016 - 01.04.2016) cze
dc.peerreviewed yes cze
dc.publicationstatus published version cze
dc.identifier.obd 39877417 cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet