Applying the Total Productive Maintenance Principle to Improve the Maintenance System in a Food Company

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Branská, Lenka cze
dc.contributor.author Pecinová, Zuzana cze
dc.contributor.author Paták, Michal cze
dc.date.accessioned 2017-05-11T10:33:04Z
dc.date.available 2017-05-11T10:33:04Z
dc.date.issued 2016 eng
dc.identifier.isbn 978-619-7105-74-2 eng
dc.identifier.issn 2367-5659 eng
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/67088
dc.description.abstract At present, production companies are working out their material flow management system not only at the corporate level, but also towards their customers. A way to improve the service to the enterprise’s direct customers as well as end consumers is developing cooperation with partners in the supply chain. This may lead further to the application of modern technologies of material flow management, such as the Quick Response or CPFR (Collaborative Planning, Forecasting and Replenishment). A necessary condition for successful implementation of these methods is the reliability of production equipment. That can only be secured by a functional maintenance system, which must be also optimal with regard to the resources expended. A way to increase the functionality of corporate maintenance systems can be implementation of methods such as 5S, TPM (Total Productive Maintenance), RCM (Reliability Centred Maintenance) or at least their basic principles. The decision on the method of improving the corporate maintenance system and the way of its application is based on the analysis of the reasons for problems in the manufacturing facilities. The paper presents the results of a primary qualitative research conducted in a food industry company. The company operates in a harsh competitive environment, and therefore failures to supply goods to customers threaten not only the financial health of the company, but even its very existence. The article describes the maintenance system for strategic production equipment. It analyses the key impacts of its high failure rate. Subsequently, the paper discusses the possibilities for improving the system of maintenance of production equipment in order to increase its reliability. It analyses the main causes of accidents and disproportionately long downtimes. By identifying the key issue it proposes to implement the principles of the method of TPM. eng
dc.format p. 729 – 736 eng
dc.language.iso eng eng
dc.publisher STEF92 Technology Ltd. eng
dc.relation.ispartof SGEM 2016 : Political Sciences, Law, Finance, Economics and Tourism Conference Proceedings. Book 2. Vol. 3 eng
dc.rights Pouze v rámci univerzity eng
dc.subject production equipment eng
dc.subject maintenance eng
dc.subject total productive maintenance eng
dc.subject food industry eng
dc.subject výrobní zařízení cze
dc.subject údržba výrobního zařízen cze
dc.subject TPM cze
dc.title Applying the Total Productive Maintenance Principle to Improve the Maintenance System in a Food Company eng
dc.title.alternative APLIKACE PRINCIPU TOTAL PRODUCTIVE MAINTENANCE PRO ZLEPŠENÍ SYSTÉMU UDRŽBY V POTRAVINÁŘSKÉM PODNIKU cze
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated V současnosti výrobní podniky propracovávají systém řízení materiálového toku nejen na podnikové úrovni, ale také směrem k zákazníkům. Cestou zlepšování obsluhy přímých odběratelů podniku i konečných spotřebitelů je rozvíjení spolupráce s partnery v dodavatelsko-odběratelském řetězci. To může vést až k aplikaci moderních technologií řízení materiálového toku, jako jsou metody Quick Response nebo CPFR (Colaborative Planning, Forecasting and Replenishment). Nutnou podmínkou úspěšné implementace těchto metod je bezporuchovost výrobního zařízení. Tu je možné zajistit pouze funkčním systémem údržby, který musí být optimální také vzhledem k vynaloženým zdrojům. Cestou zvyšování funkčnosti podnikových systémů údržby může být implementace metod jako 5S, TPM (Total productive maintenance), RCM (Reliability Centred Maintenance) nebo alespoň jejich základních principů. Rozhodnutí o metodě zlepšování podnikového systému údržby a způsobu její aplikace vychází z analýzy důvodů problémovosti výrobních zařízení. Příspěvek uvádí výsledky primárního kvalitativního výzkumu, realizovaného ve vybraném podniku potravinářského průmyslu. Podnik působí v ostrém konkurenčním prostředí, proto výpadky dodávek odběratelům ohrožují nejen finanční zdraví podniku, ale dokonce jeho samotnou existenci. Článek popisuje systém údržby strategicky významného výrobního zařízení, tj. zařízení, které vyrábí hlavní produkty podniku. Analyzuje zásadní dopady jeho vysoké poruchovosti. Následně článek řeší možnosti zlepšení systému údržby tohoto výrobního zařízení v zájmu zvýšení jeho spolehlivosti. Analyzuje hlavní příčiny havárií a neúměrně dlouhých prostojů. Na základě identifikace klíčového problému navrhuje implementaci principů metody Total productive maintenance (TPM). cze
dc.event 3rd International Multidisciplinary Scientific Conference on Social Sciences and Arts SGEM 2016 (22.08.2016 - 31.08.2016) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus postprint eng
dc.identifier.wos 000395727000091
dc.identifier.obd 39877032 eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet