Show simple item record
dc.contributor.author |
Kopčil, Michal
|
cze |
dc.contributor.author |
Líbalová, Martina
|
cze |
dc.contributor.author |
Čegan, Alexander
|
cze |
dc.date.accessioned |
2017-05-11T10:31:14Z |
|
dc.date.available |
2017-05-11T10:31:14Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
cze |
dc.identifier.isbn |
978-80-7560-004-2 |
cze |
dc.identifier.issn |
|
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/67062 |
|
dc.description.abstract |
Esenciální mastné kyseliny mají významnou roli v regulaci metabolismu plazmatických mastných kyselin a to pomocí aktivace jaderných receptorů PPAR-γ. Nadbytek ω-3 esenciálních kyselin snižuje hladinu triacylglycerolů a LDL-cholesterolu a proto dieta s vyšším obsahem ω-3 esenciálních kyselin má příznivý vliv na léčbu metabolického syndromu, inzulínové rezistence a diabetu typu 2. Jejich nedostatek způsobuje nízkou produkci protizánětlivých eikosanoidů a proti-agregačních proteinů, tvořených převážně z kyseliny eikosapentaenové (ω-3). Nadbytek ω-6 esenciálních kyselin naopak zvyšuje produkci prozánětlivých eikosanoidů a pro-agregačních proteinů a to hlavně z kyseliny arachidonové (ω-6). Stanovení jejich hladiny v plazmě a případně i poměru ω-3/ ω-6, má velký význam pro diagnostiku a suplementaci esenciálními kyselinami u výše uvedených nemocí. Předložená práce se zabývá stanovením hladiny plazmatických esenciálních mastných kyselin u diabetiků a zdravé populace. V experimentální části práce byla pomocí plynové chromatografie stanovena koncentrace plazmatických esenciálních mastných kyselin a korelována s plazmatickou koncentrací glykovaného hemoglobinu (HbA1c), který charakterizuje závažnost tohoto onemocnění. U patnácti esenciálních mastných kyselin byla zjištěna velká koncentrační variabilita naměřených dat, která byla způsobena rozdílnými stravovacími návyky pacientů. Statistickou analýzou získaných výsledků a vzájemným porovnáním kontrolní skupiny se skupinou diabetiků byla statisticky významná pouze korelace kyseliny dokosahexaenové (ω-3) oproti glykovanému hemoglobinu. |
cze |
dc.format |
p. 89-94 |
cze |
dc.language.iso |
cze |
cze |
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.relation.ispartof |
Studentská vědecká odborná činnost 2015/2016 : sborník příspěvků |
cze |
dc.rights |
open access |
cze |
dc.subject |
diabetes mellitus |
cze |
dc.subject |
esenciální mastné kyseliny |
cze |
dc.subject |
kyselina dokosahexaenová |
cze |
dc.subject |
plynová chromatografie |
cze |
dc.subject |
diabetes mellitus |
eng |
dc.subject |
essential fatty acids |
eng |
dc.subject |
docosahexaenoic acid |
eng |
dc.subject |
gas chromatography |
eng |
dc.title |
Význam a stanovení esenciálních mastných kyselin u diabetiků typu 2 |
cze |
dc.title.alternative |
Importance and Determination of the Content of Essential Fatty Acids in EDTA Plasma Type 2 Diabetics |
eng |
dc.type |
ConferenceObject |
cze |
dc.description.abstract-translated |
Essential fatty acids have an important role in the regulation of metabolism of fatty acids in plasma and by activating nuclear receptor PPAR-γ. Excess ω-3 essential acids decreases the level of triglycerides and LDL-cholesterol diet, and therefore with a higher content of ω-3 essential acids have a beneficial effect on the treatment of the metabolic syndrome, insulin resistance and diabetes type 2. Their deficiency causes low production of anti-inflammatory eicosanoids and anti-aggregation protein, consisting mainly of eicosapentaenoic acid (ω-3). Excess ω-6 essential acids in turn increases the production of proinflammatory eicosanoids and pro-aggregation of proteins, mainly arachidonic acid (ω-6). Determination of plasma levels and possibly ratio ω-3 / ω-6, is of great importance for diagnostic and supplementation with essential acids at the above mentioned diseases. The present work deals with the determination of plasma levels of essential fatty acids in diabetic patients and healthy population. In the experimental part were determined by gas chromatography in plasma concentrations of essential fatty acids and correlated with the plasma concentrations of glycated hemoglobin (HbA1c), which characterizes the severity of the disease. Fifteen of essential fatty acids was found a large concentration variability of measured data, which was caused by the different eating habits of patients. Statistical analysis of the results obtained and by mutually comparing the control group was the diabetic group was statistically significant only correlation docosahexaenoic acid (ω-3) versus glycated hemoglobin (HbA1c). |
eng |
dc.event |
Studentská vědecká odborná činnost 2015/2016 (14.06.2016 - 14.06.2016) |
cze |
dc.peerreviewed |
yes |
cze |
dc.publicationstatus |
postprint |
cze |
dc.project.ID |
SGS_2016_004/Využití analytických, molekulárně biologických, mikrobiologických a cytologických metod pro analýzy biologických materiálů |
cze |
dc.identifier.obd |
39876939 |
cze |
This item appears in the following Collection(s)
Show simple item record
|
Search DSpace
Browse
-
All of DSpace
-
This Collection
My Account
|