„Böhmisches Kochbuch auch in deutscher Sprache herauszugeben…“ Obrozenecké kuchařské knihy v kontextu česko-německé kulturní výměny

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Kouba, Miroslav
dc.date.accessioned 2016-11-14T10:26:14Z
dc.date.available 2016-11-14T10:26:14Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.isbn 978-80-7560-019-6 (Print)
dc.identifier.isbn 978-80-7560-020-2 (PDF)
dc.identifier.issn 2336-5307 (Print)
dc.identifier.issn 2336-5315 (Online)
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/66777
dc.description.abstract Stať analyzuje způsoby formování ideálního modelu českých kuchařských knih v době tzv. národního obrození, jež hledaly v kontextu etnocentrických a lingvocentrických principů kulturní emancipace své místo v rámci národní ideologie i jejího kulturologického narativu. Kuchařské knihy českého obrození jsou přitom v rámci „dlouhého“ 19. století reálným i symbolickým obrazem česko-německé kulturní výměny. Na jedné straně působily jako faktor upevňující se národní ideologie, na straně druhé však vznikaly v širším dialogu s německými předlohami. V tomto metodologickém rámci bude věnována pozornost zejména kuchařským knihám Marie Anny Neudecker, Magdalény Dobromily Rettigové a Františky Hansgirgové. cze
dc.format p. 67-85 eng
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights open access eng
dc.subject kulturni vyměna cze
dc.subject kuchařske knihy cze
dc.subject česke narodni obrozeni cze
dc.subject etnocentrismus cze
dc.subject lingvocentrismus cze
dc.subject M. A. Neudecker cze
dc.subject D. Rettigová cze
dc.subject F. Hansgirgová cze
dc.subject čeština cze
dc.subject němčina cze
dc.subject cultural exchange eng
dc.subject cookery books eng
dc.subject Czech National Revival eng
dc.subject ethnocentrism eng
dc.subject linguocentrism eng
dc.subject Czech eng
dc.subject German eng
dc.title „Böhmisches Kochbuch auch in deutscher Sprache herauszugeben…“ Obrozenecké kuchařské knihy v kontextu česko-německé kulturní výměny cze
dc.title.alternative „Bohmisches Kochbuch auch in deutscher Sprache herauszugeben…“ The Cookery Books of the National Revival in the Context of Czech-German Cultural Exchange eng
dc.type ConferenceObject eng
dc.description.abstract-translated The paper analyses the formation of the ideal model of Czech cookery books at the time of the National Revival. Czech cookery books from this period sought their place in the national ideology and culturological narrative in the context of ethnocentric and linguocentric principles of cultural emancipation. In the time of the "long" 19th century, they also represent real and symbolic image of Czech-German cultural exchange. On the one hand, this book creation stood out as a factor in securing the national ideology, on the other hand, these books originated in a broader dialogue with the German models. This methodological framework will pay particular attention to cookery books of Maria Anna Neudecker, Magdalena Dobromila Rettigová and Františka Hansgirgová. eng
dc.event Interkulturelle und transkulturelle Dimension im linguistischen, kulturellen und historischen (9–10 October 2015, Pardubice, Czech Republic) eng
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published eng


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet