Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.author |
Kouba, Miroslav
|
|
dc.date.accessioned |
2016-11-14T10:26:14Z |
|
dc.date.available |
2016-11-14T10:26:14Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.identifier.isbn |
978-80-7560-019-6 (Print) |
|
dc.identifier.isbn |
978-80-7560-020-2 (PDF) |
|
dc.identifier.issn |
2336-5307 (Print) |
|
dc.identifier.issn |
2336-5315 (Online) |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/66777 |
|
dc.description.abstract |
Stať analyzuje způsoby formování ideálního modelu českých kuchařských knih v době tzv. národního obrození, jež hledaly v kontextu etnocentrických a lingvocentrických principů kulturní emancipace své místo v rámci národní ideologie i jejího kulturologického narativu. Kuchařské knihy českého obrození jsou přitom v rámci „dlouhého“ 19. století reálným i symbolickým obrazem česko-německé kulturní výměny. Na jedné straně působily jako faktor upevňující se národní ideologie, na straně druhé však vznikaly v širším dialogu s německými předlohami. V tomto metodologickém rámci bude věnována pozornost zejména kuchařským knihám Marie Anny Neudecker, Magdalény Dobromily Rettigové a Františky Hansgirgové. |
cze |
dc.format |
p. 67-85 |
eng |
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
open access |
eng |
dc.subject |
kulturni vyměna |
cze |
dc.subject |
kuchařske knihy |
cze |
dc.subject |
česke narodni obrozeni |
cze |
dc.subject |
etnocentrismus |
cze |
dc.subject |
lingvocentrismus |
cze |
dc.subject |
M. A. Neudecker |
cze |
dc.subject |
D. Rettigová |
cze |
dc.subject |
F. Hansgirgová |
cze |
dc.subject |
čeština |
cze |
dc.subject |
němčina |
cze |
dc.subject |
cultural exchange |
eng |
dc.subject |
cookery books |
eng |
dc.subject |
Czech National Revival |
eng |
dc.subject |
ethnocentrism |
eng |
dc.subject |
linguocentrism |
eng |
dc.subject |
Czech |
eng |
dc.subject |
German |
eng |
dc.title |
„Böhmisches Kochbuch auch in deutscher Sprache herauszugeben…“ Obrozenecké kuchařské knihy v kontextu česko-německé kulturní výměny |
cze |
dc.title.alternative |
„Bohmisches Kochbuch auch in deutscher Sprache herauszugeben…“ The Cookery Books of the National Revival in the Context of Czech-German Cultural Exchange |
eng |
dc.type |
ConferenceObject |
eng |
dc.description.abstract-translated |
The paper analyses the formation of the ideal model of Czech cookery books at the time of the National Revival. Czech cookery books from this period sought their place in the national ideology and culturological narrative in the context of ethnocentric and linguocentric principles of cultural emancipation. In the time of the "long" 19th century, they also represent real and symbolic image of Czech-German cultural exchange. On the one hand, this book creation stood out as a factor in securing the national ideology, on the other hand, these books originated in a broader dialogue with the German models. This methodological framework will pay particular attention to cookery books of Maria Anna Neudecker, Magdalena Dobromila Rettigová and Františka Hansgirgová. |
eng |
dc.event |
Interkulturelle und transkulturelle Dimension im linguistischen, kulturellen und historischen (9–10 October 2015, Pardubice, Czech Republic) |
eng |
dc.peerreviewed |
yes |
eng |
dc.publicationstatus |
published |
eng |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|