Probiotics in prevention and treatment of obesity: a critical view

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.author Kobyliak Nazarii
dc.contributor.author Conte Caterina
dc.contributor.author Cammarota Giovanni
dc.contributor.author Haley Andreana P.
dc.contributor.author Styriak Igor
dc.contributor.author Gaspar Ludovit
dc.contributor.author Fusek Josef
dc.contributor.author Rodrigo Luis
dc.contributor.author Kruzliak Peter
dc.date.accessioned 2016-11-14T08:21:04Z
dc.date.available 2016-11-14T08:21:04Z
dc.date.issued 2016
dc.identifier.issn 1743-7075
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/66754
dc.description.abstract The worldwide prevalence of obesity more than doubled between 1980 and 2014. The obesity pandemic is tightly linked to an increase in energy availability, sedentariness and greater control of ambient temperature that have paralleled the socioeconomic development of the past decades. The most frequent cause which leads to the obesity development is a dysbalance between energy intake and energy expenditure. The gut microbiota as an environmental factor which influence whole-body metabolism by affecting energy balance but also inflammation and gut barrier function, integrate peripheral and central food intake regulatory signals and thereby increase body weight. Probiotics have physiologic functions that contribute to the health of gut microbiota, can affect food intake and appetite, body weight and composition and metabolic functions through gastrointestinal pathways and modulation of the gut bacterial community. eng
dc.format p. 1 - 13 eng
dc.language.iso eng
dc.relation.ispartof Nutrition and Metabolism, volume 1, issue: 1 eng
dc.rights open access eng
dc.subject Gut microbiota eng
dc.subject Intestinal microflora eng
dc.subject Obesity eng
dc.subject Prevention eng
dc.subject Probiotics eng
dc.subject Treatment eng
dc.subject obezita cze
dc.subject prevence cze
dc.subject léčení cze
dc.subject dobrá makrobiotika cze
dc.subject střevní mikroflóra cze
dc.subject probiotika cze
dc.title Probiotics in prevention and treatment of obesity: a critical view eng
dc.title.alternative Probiotika v prevenci a léčby obezity: kritický přehled cze
dc.type article eng
dc.description.abstract-translated Celosvětová prevalence obezity v období let 1980 – 2014 vzrostla na dvojnásobek. Pandemie obezity má paralelu se socioekonomickým vývojem posledního desetiletí a je těsně spojena s nárůstem příjmu potravy, nižším kalorickým výdejem a sedavým způsobem života. Nejčastější příčinou, která vede k vývoji obezity, je nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Přirozená mikrobiotika střevní mikroflóry ovlivňují celkový tělesný metabolismus tím, že napomáhají udržovat energetickou rovnováhu, správnou funkci bariér, působí protizánětlivě, interferují funkce trávení a tím tak přispívají i k nárůstu tělesné hmotnosti. Probiotika působí vedle těchto přirozených mikrobiotik tím, že ovlivňují příjem potravy a chuť, metabolické funkce, tělesnou hmotnost a ovlivňují gastrointestinální pasáž a modulují funkce střevní mikroflóry. cze
dc.peerreviewed yes eng
dc.publicationstatus published version eng
dc.identifier.doi 10.1186/s12986-016-0067-0 eng
dc.rights.licence https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.identifier.wos 000370481200001 eng
dc.identifier.scopus 2-s2.0-84959019280
dc.identifier.obd 39876854


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet