Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.advisor |
Ochtinská, Hana |
|
dc.contributor.author |
Mikulecký, Martin
|
|
dc.date.accessioned |
2016-09-23T05:10:24Z |
|
dc.date.available |
2016-09-23T05:10:24Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.date.submitted |
2016-07-22 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (sklad) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/65670 |
|
dc.description.abstract |
Tato bakalářská práce se zabývá onemocněním zvaným celiakie. Teoretická část zahrnuje charakteristiku onemocnění, diagnostiku, symptomy a prevenci. Dalším tématem v teoretické části je léčba celiakie, konkrétně bezlepková dieta a omezení, která tato dieta obnáší. Poslední téma v teoretické části je zaměřeno na praktický život lidí s onemocněním celiakie. Především dopad onemocnění na psychiku, finance, cestování a s tím související stravování mimo domov a v neposlední řadě na informovanost a osvětu.
V praktické části je popisována metodika kvantitativního sběru dat, který byl realizován
s nemocnými celiakií. Pomocí dotazníkového šetření byla zjišťována kvalita života
a na základě získaných údajů byly hodnoceny problémy, se kterými se nemocní s celiakií musí potýkat. Zkoumaný vzorek tvoří ženy a muži od 18 let věku, žijící především v Pardubickém kraji. |
cze |
dc.format |
77 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
bezlepková dieta |
cze |
dc.subject |
bezlepkové potraviny |
cze |
dc.subject |
celiakie |
cze |
dc.subject |
obiloviny |
cze |
dc.subject |
tenké střevo |
cze |
dc.subject |
celiac disease |
eng |
dc.subject |
cereals |
eng |
dc.subject |
gluten-free diet |
eng |
dc.subject |
gluten-free foods |
eng |
dc.subject |
small intestine |
eng |
dc.title |
Život pacientů s celiakií |
cze |
dc.title.alternative |
Live of patients with celiac disease |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Červenková, Zuzana |
|
dc.date.accepted |
2016-09-05 |
|
dc.description.abstract-translated |
This thesis deals with a disease called celiac disease. The theoretical part includes disease characteristics, diagnosis, symptoms and prevention. Another theme in the theoretical part is the treatment of celiac disease, specifically gluten-free diet and limitations that this diet entails. The last theme in the theoretical part is focused on practical life of patients with celiac disease. Especially the impact of the disease on mental health, finance, travel and related eating out and finally on awareness and education.
In the practical part is described the quantitative data collection methodology, which was implemented with patients with celiac disease. The quality of life of patients with celiac disease has revealed by questionnaire survey. The problems that the patients with celiac disease must contend were evaluated based on the obtained data. Research sample consists of women and men from the age of eighteen years who live mainly in the Pardubice region. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta zdravotnických studií |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Všeobecná sestra |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta zdravotnických studií |
cze |
dc.identifier.signature |
D35407 |
|
dc.thesis.degree-program |
Ošetřovatelství |
cze |
dc.identifier.stag |
31282 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam
|
Vyhledávání
Procházet
-
Vše v Digitální knihovně
-
Tato kolekce
Můj účet
|