dc.contributor.advisor |
Česla, Petr |
|
dc.contributor.author |
Nepejchalová, Zuzana
|
|
dc.date.accessioned |
2016-09-02T04:24:20Z |
|
dc.date.available |
2016-09-02T04:24:20Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.date.submitted |
2016-07-01 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/65547 |
|
dc.description.abstract |
Bakalářská práce se zabývá kapilární elektroforézou a hmotnostní spektrometrií, jejich principem, instrumentací, možnostmi propojení a využitím jejich spojení pro analýzu fenolických kyselin. Dále jsou zde popsány právě polyfenoly jako přírodní antioxidanty, jejich rozdělení a možnosti výskytu. Experimentální část aplikuje teoretické poznatky spojení těchto dvou technik na analýzu konkrétních čtyř fenolických kyselin. Optimalizace separačních podmínek pro tuto analýzu je prováděna nejprve pomocí kapilární elektroforézy s UV detekcí. Přítomnost kyselin je pak dokazována ve vzorku rajčat. |
cze |
dc.format |
55 s. |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Pouze v rámci univerzity |
|
dc.subject |
kapilární zónová elektroforéza |
cze |
dc.subject |
hmotnostní spektrometrie |
cze |
dc.subject |
ionizace elektrosprejem |
cze |
dc.subject |
polyfenoly |
cze |
dc.subject |
fenolické kyseliny |
cze |
dc.subject |
antioxidanty |
cze |
dc.subject |
capillary electrophoresis |
eng |
dc.subject |
capillary zone electrophoresis |
eng |
dc.subject |
mass spectrometry |
eng |
dc.subject |
electrospray ionization |
eng |
dc.subject |
polyphenols |
eng |
dc.subject |
phenolic acids |
eng |
dc.subject |
antioxidants |
eng |
dc.title |
Analýza přírodních antioxidantů pomocí kapilární elektroforézy ve spojení s hmotnostní spektrometrií |
cze |
dc.title.alternative |
Analysis of Natural Antioxidants by Capillary Electrophoresis coupled with Mass Spectrometry |
eng |
dc.type |
bakalářská práce |
cze |
dc.date.accepted |
2016-08-23 |
|
dc.description.abstract-translated |
This bachelor thesis deals with capillary electrophoresis and mass spectrometry, their principle, instrumentation, ways of coupling of these techniques and its use for analysis of phenolic acids. Description of polyphenols as natural antioxidants, their classification and the possibilities of occurrence are also included. The experimental part applies theoretical knowledge about combination of both techniques on analysis of four phenolic acids. The conditions for the analysis are optimized using capillary electrophoresis with an ultraviolet detection. The presence of the acids in tomato sample was verified using capillary electrophoresis coupled to mass spectrometry. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Zdravotní laborant |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Bc. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D34877 |
|
dc.thesis.degree-program |
Speciální chemicko-biologické obory |
cze |
dc.identifier.stag |
27453 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |