Digitální knihovnaUPCE
 

Význam a využití olejů a tuků nejen v potravinářském průmyslu

Bakalářská práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2016

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Cílem bakalářské práce bylo zmapovat význam a využití tuků v potravinářství a v dalších průmyslových aplikacích. Úvodní část práce je věnována složení tuků (popisu glycerolu a mastných kyselin) a vlivu složení tuků na fyzikálně-chemické vlastnosti tuků. Dále se práce zabývá různými aspekty tuků a olejů, tj. výživové hodnoty, získávání tuků z olejnin a jejich další zpracování a uplatnění tuků v různých aplikacích. Detailně je popsáno získávání olejů pomocí různých technik (lisování, extrakce, rafinace), jejich následná úprava (modifikace) a jejich uplatnění v průmyslových odvětvích, zejména potravinářství (emulgované, pokrmové tuky). Dále je pozornost zaměřena na využití tuků v dalších průmyslových odvětvích, např.: výrobu bionafty, povrchově aktivních látek, nátěrových hmot, kosmetiky, farmacie a bioplastů.

Rozsah stran

43 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Hodnocení a analýza potravin

Studijní program

Chemie a technologie potravin

Signatura tištěné verze

D35516

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

tuky, oleje, mastné kyseliny, rafinace, bionafta, fats, oils, fatty acids, refining, biodiesel

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced