Digitální knihovnaUPCE
 

Voltametrické stanovení hydroxymethylfurfuralu v potravinách

Diplomová práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2016

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

V první části teoretické práce je popsáno rozdělení medu dle vyhlášky s následným podrobnějším popisem jednotlivých druhů medu. Krátce jsou zmíněny i medy méně známé. Další část teoretické práce je věnována látkám, které jsou obsaženy v medu, především však hydroxymethylfurfuralu, který pokud je v medu obsažen ve vyšší koncentraci poukazuje na nesprávné skladování, zahřívání nebo falšování medu a produktů z něj. V závěru teoretické části jsou popsány metody, které jsou nejčastěji používané pro stanovení hydroxymethylfurfuralu. Část této kapitoly je věnována voltametrickým metodám včetně používaných elektrod,a to především na bázi uhlíku. V experimentální části je popsána příprava roztoků, uhlíkových pastových elektrod a použité metody stanovení hydroxymethylfurfuralu, včetně instrumentace. V části výsledky a diskuze je popsána volba základního elektrolytu a optimalizace podmínek pro stanovení hydroxymethylfurfuralu. Tato část také popisuje spolehlivost metody na modelových a reálných vzorcích.

Rozsah stran

73 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

bez omezení

Název akce

ISBN

Studijní obor

Bioanalytik

Studijní program

Speciální chemicko-biologické obory

Signatura tištěné verze

D34775

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

hydroxymethylfurfural, med, Britton-Robinsonův pufr, square wave voltametrie, hydroxymethylfurfural, honey, Britton-Robinson buffer, square wave voltammetry

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced