dc.contributor.advisor |
Řezková, Soňa |
|
dc.contributor.author |
Melicharová, Šárka
|
|
dc.date.accessioned |
2016-06-09T12:41:41Z |
|
dc.date.available |
2016-06-09T12:41:41Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.date.submitted |
2016-05-24 |
|
dc.identifier |
Univerzitní knihovna (studovna) |
cze |
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10195/64569 |
|
dc.description.abstract |
Cílem této diplomové práce bylo stanovení ethanolu, sacharidů a
5-hydroxymethylfurfuralu v různých stádiích kvasného procesu medoviny pomocí separačních technik. Obsah ethanolu byl stanoven pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem. Pro stanovení sacharidů byla využita kapalinová chromatografie ve spojení s refraktometrickým detektorem a pro stanovení
5-hydroxymethylfurfuralu micelární elektrokinetická kapilární chromatografie. Tyto látky byly analyzovány během kvašení u tří medovin získaných od včelařů. Vzorky jednotlivých medovin byly odebírány přibližně každý druhý den v průběhu kvašení. |
cze |
dc.format |
66 s. |
cze |
dc.format.extent |
2196149 bytes |
|
dc.format.mimetype |
application/pdf |
|
dc.language.iso |
cze |
|
dc.publisher |
Univerzita Pardubice |
cze |
dc.rights |
Práce není přístupná |
|
dc.subject |
medovina |
cze |
dc.subject |
ethanol |
cze |
dc.subject |
sacharidy |
cze |
dc.subject |
5-hydroxymethylfurfural |
cze |
dc.subject |
plynová chromatografie |
cze |
dc.subject |
kapalinová chromatografie |
cze |
dc.subject |
micelární elektrokinetická kapilární elektroforéza |
cze |
dc.subject |
mead |
eng |
dc.subject |
saccharides |
eng |
dc.subject |
gas chromatography |
eng |
dc.subject |
liquid chromatography |
eng |
dc.subject |
micellar electrokinetic capillary chromatography |
eng |
dc.title |
Stanovení vybraných látek v různých stádiích kvasného procesu medoviny |
cze |
dc.title.alternative |
Determination of selected substances in different stages of fermentation proces of mead |
eng |
dc.type |
diplomová práce |
cze |
dc.contributor.referee |
Česla, Petr |
|
dc.date.accepted |
2016-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
The aim of this thesis was the determination of ethanol, saccharides and
5-hydroxymethylfurfural in various stages of fermentation of mead using separation techniques. The content of ethanol was measured by gas chromatography with a flame ionization detector. Liquid chromatography with refractive index detector was used for the determination of saccharides and micellar electrokinetic capillary chromatography was employed for the analysis of 5-hydroxymethylfurfural. These compounds were analyzed during fermentation of three meads acquired from beekeepers. Samples of each meads were collected approximately every second day during fermentation. |
eng |
dc.description.department |
Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.thesis.degree-discipline |
Hodnocení a analýza potravin |
cze |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická |
cze |
dc.identifier.signature |
D35488 |
|
dc.thesis.degree-program |
Chemie a technologie potravin |
cze |
dc.identifier.stag |
30698 |
|
dc.description.grade |
Dokončená práce s úspěšnou obhajobou |
cze |