Studie výskytu Arcobacter spp. v prostředí a vlivy působící na jejich přežívání
Disertační práceOmezený přístupDatum publikování
2015
Autoři
Vedoucí práce
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Disertační práce se zabývá patogenními bakterie rodu Arcobacter. Práce shrnuje poznatky o těchto bakteriích, jejich historii, charakterizaci, výskytu, a i o onemocnění, která mohou způsobovat. Cílem vědecké práce byla optimalizace metody pro úspěšné izolování arkobakterů z nejrůznějších vzorků. Dále byly zkoumány a popisovány různorodé chemické a fyzikálně chemické vlivy, které mohou ovlivňovat přežívání arkobakterů v prostředí. Konkrétně se jednalo o experimenty zahrnující vliv vysychání, vliv desinfekčních sloučenin, vliv antibiotik a přírodních látek, stejně jako přežívání ve vybraných nápojích a modelové simulaci žaludku. Práce je souhrnem problematiky výskytu a přežívání Arcobacter spp. v prostředí a za různých podmínek.
Rozsah stran
181 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Analytická chemie
Studijní program
Analytická chemie
Signatura tištěné verze
D33730
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
arcobacter spp., campylobacter spp., patogenní bakterie, vysychání, desinfekční sloučeniny, antibiotika, přírodní extrakty, pivo, model žaludku, inhibice, inaktivace bakterií, přežívání arkobakterů, campylobacter spp., pathogenic bacteria, desiccation, disinfectants, antibiotics, natural extracts, beer, stomach model, inhibition, inactivation of bacteria, survival of arcobacters