Vývoj a validace ELISA soupravy pro stanovení alergenních proteinů vaječného bílku

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Ventura, Karel
dc.contributor.author Koryčanová, Květa
dc.date.accessioned 2016-04-25T16:10:06Z
dc.date.available 2016-04-25T16:10:06Z
dc.date.issued 2015
dc.date.submitted 2015-05-15
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/64081
dc.description.abstract Disertační práce se zabývá vývojem a validací imunoanalytické soupravy pro detekci a kvantifikaci alergenních proteinů vaječného bílku v potravinách metodou ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay). Úvodní část v teorii je věnována potravinovým alergiím a popisu jednotlivých potravinových alergenů. Další část popisuje analytické metody, které potravinové alergeny detekují a stanovují jejich množství v testované potravině. Tyto metody jsou rozděleny na fyzikálně-chemické, imunochemické a molekulárně-biologické. Třetí část se zaobírá validací imunoanalytických metod, legislativním základem validace a experimentálním a statistickým postupům ve validačním procesu. Závěrečná část popisuje legislativní vymezení problematiky potravinových alergenů. Experimentální část zahrnuje použité chemikálie, pomůcky a přístroje. Podrobně popisuje postup imunizace zvířat a vývoj polyklonální protilátky proti alergenním proteinům vaječného bílku, její izolaci a testování. Dále se zaměřuje na vývoj a optimalizaci immunoassay. V závěru se zabývá validací nově vyvinuté soupravy. Ve výsledcích a diskuzi jsou shrnuty veškeré získané výsledky a poznatky. První část je věnována sledování imunitní odpovědi imunizovaných zvířat, izolaci protilátky a jejímu testování. V druhé části jsou zaznamenány výsledky vývoje a optimalizace metody ELISA pro kvantitativní stanovení alergenních proteinů vaječného bílku. Třetí závěrečná část popisuje validaci vyvinuté soupravy, jež je zakončena mezilaboratorním porovnávacím testem s účastí jedenácti odborných pracovišť. cze
dc.format 115 s. cze
dc.format.extent 1374807 bytes
dc.format.mimetype application/pdf
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject potravinové alergeny cze
dc.subject proteiny vaječného bílku cze
dc.subject elisa cze
dc.subject imunizace cze
dc.subject validace cze
dc.subject legislativa cze
dc.subject food allergens eng
dc.subject egg white proteins eng
dc.subject elisa eng
dc.subject immunisation eng
dc.subject validation eng
dc.subject legislation eng
dc.title Vývoj a validace ELISA soupravy pro stanovení alergenních proteinů vaječného bílku cze
dc.title.alternative Development and validation of ELISA kit for determination of allergic proteins from egg white eng
dc.type disertační práce cze
dc.contributor.referee Cuhra, Petr
dc.contributor.referee Gabrovská, Dana
dc.contributor.referee Mikšík, Ivan
dc.date.accepted 2015-09-07
dc.description.abstract-translated ELISA method (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay). The initial part of the Theoretical section is devoted to food allergies and describes various food allergens. The part that follows describes analytical methods for detection and quantification of food allergens in tested food sample. These methods are divided to physical ? chemical methods, immunochemical methods and molecular ? biological methods. The third part is concerned to validation of immunoanalytical methods, the legislative basis of the validation and experimental and statistical procedures in validation process. The concluding part of the Theoretical section discusses the legislative definition of food allergens problem. The Experimental section includes used chemicals, tools and instruments. This part describes in detail the procedure of immunisation of animals and development of polyclonal antibody against allergic proteins of egg white and their isolation and testing. The part that follows is focused on the development and optimization of immunoassay. The concluding part of the Experimental section describes the validation newly developed kit. The section Results and Discussion summarises all the results and findings obtained. Its first part deals with the immune response of immunised animals, isolation of antibody and their testing. The second part concerns results of the development and the optimization of ELISA method for the quantitative determination of egg white proteins. The third and final part is focused on the validation of the newly developed kit which is finished by interlaboratory study with the participation of eleven laboratories. eng
dc.description.department Fakulta chemicko-technologická cze
dc.thesis.degree-discipline Analytická chemie cze
dc.thesis.degree-name Ph.D.
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D33737
dc.thesis.degree-program Analytická chemie cze
dc.identifier.stag 29097
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet