Digitální knihovnaUPCE
 

Využití lipidů pro biologické a farmaceutické aplikace

Bakalářská práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2015

Vedoucí práce

Oponent

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Bakalářská práce popisuje lipidy, jejich rozdělení, vlastnosti, výskyt v biologii, využití ve farmacii a průmyslu. V prvé části je popsáno rozdělení lipidů, konkrétně se dělí na jednoduché (tuky, oleje, vosky) a složené (fosfolipidy, glykolipidy), jejich původ může být rostlinný, živočišný ale i syntetický. Další část popisuje výskyt lipidů, které se nachází v lidském těle, ve zvířatech a rostlinách; včetně jejich funkce, které jsou ochranné, zásobní, energetická (například fosfolipidy jsou součástí buněčných membrán). V poslední části je popsáno využití lipidů v různých odvětvích průmyslu. V potravinářském průmyslu se převážně používají rostlinné oleje, z kterých se dále vyrábějí margaríny a pokrmové tuky. Ve farmaceutickém průmyslu se využívají hlavně na výrobu mastí a olejnatých přípravků. V chemickém průmyslu jsou triacylglyceroly výchozí surovinou pro výrobu řady sloučenin (např. mastné kyseliny, alkoholy, metylestery), využívají se na výrobu olejových nátěrových hmot, tmelů a na výrobu bionafty.

Rozsah stran

37 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Klinická biologie a chemie

Studijní program

Speciální chemicko-biologické obory

Signatura tištěné verze

D32466

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Lipid, structure, composition, properties, use, biology, pharmacy, industry, lipidy, struktura, složení, vlastnosti, biologie, farmacie, průmysl

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced