Využití lipidů pro biologické a farmaceutické aplikace
Bakalářská práceOmezený přístupDatum publikování
2015
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Bakalářská práce popisuje lipidy, jejich rozdělení, vlastnosti, výskyt v biologii, využití ve farmacii a průmyslu. V prvé části je popsáno rozdělení lipidů, konkrétně se dělí na jednoduché (tuky, oleje, vosky) a složené (fosfolipidy, glykolipidy), jejich původ může být rostlinný, živočišný ale i syntetický. Další část popisuje výskyt lipidů, které se nachází v lidském těle, ve zvířatech a rostlinách; včetně jejich funkce, které jsou ochranné, zásobní, energetická (například fosfolipidy jsou součástí buněčných membrán).
V poslední části je popsáno využití lipidů v různých odvětvích průmyslu. V potravinářském průmyslu se převážně používají rostlinné oleje, z kterých se dále vyrábějí margaríny a pokrmové tuky. Ve farmaceutickém průmyslu se využívají hlavně na výrobu mastí a olejnatých přípravků. V chemickém průmyslu jsou triacylglyceroly výchozí surovinou pro výrobu řady sloučenin (např. mastné kyseliny, alkoholy, metylestery), využívají se na výrobu olejových nátěrových hmot, tmelů a na výrobu bionafty.
Rozsah stran
37 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Klinická biologie a chemie
Studijní program
Speciální chemicko-biologické obory
Signatura tištěné verze
D32466
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Lipid, structure, composition, properties, use, biology, pharmacy, industry, lipidy, struktura, složení, vlastnosti, biologie, farmacie, průmysl