Digitální knihovnaUPCE
 

Vliv způsobu přípravy spinelových sloučenin na jejich vybrané vlastnosti

Diplomová práceOmezený přístup
Náhled

Datum publikování

2015

Vedoucí práce

Název časopisu

Název svazku

Vydavatel

Univerzita Pardubice

Abstrakt

Předmětem této diplomové práce je posoudit vliv přípravy spinelových sloučenin na jejich vybrané fyzikálně-chemické vlastnosti. V práci byla vypracována rešerše na možné přípravy spinelových sloučenin. Pomocí vybraných příprav, kterými bylo sražení pomocí roztoku amoniaku do pH 9 a 10, srážení pomocí roztoku kyseliny šťavelové, srážení pomocí šťavelanu sodného, příprava ze šťavelanů v pevné fázi, suspenzní mísení surovin a reakcí v pevné fázi byly vyrobeny vzorky spinelových sloučenin typu feritů Mn0,5Mg0,5Fe2O4, MnFe2O4 a MgFe2O4. Vznikající struktura byla ověřena pomocí rentgen difrakční analýzy. U takto připravených vzorků byly stanoveny fyzikálně-chemické vlastnosti - distribuce velikosti částic, termická stabilita, měrný povrch, barevnost, hustota a spotřeba oleje. Naměřené hodnoty byly mezi sebou porovnány.

Rozsah stran

74 s.

ISSN

Trvalý odkaz na tento záznam

Projekt

Zdrojový dokument

Vydavatelská verze

Přístup k e-verzi

Práce není přístupná

Název akce

ISBN

Studijní obor

Anorganická technologie

Studijní program

Chemie a technologie materiálů

Signatura tištěné verze

D31973

Umístění tištěné verze

Univerzitní knihovna (studovna)

Přístup k tištěné verzi

Klíčová slova

Spinel compounds, ferrites, specific surface, thermal stability, spinelové sloučeniny, ferrity, měrný povrch, termická stabilita

Endorsement

Review

item.page.supplemented

item.page.referenced