Vliv způsobu přípravy spinelových sloučenin na jejich vybrané vlastnosti
Diplomová práceOmezený přístupDatum publikování
2015
Autoři
Vedoucí práce
Oponent
Název časopisu
Název svazku
Vydavatel
Univerzita Pardubice
Abstrakt
Předmětem této diplomové práce je posoudit vliv přípravy spinelových sloučenin na jejich vybrané fyzikálně-chemické vlastnosti. V práci byla vypracována rešerše na možné přípravy spinelových sloučenin. Pomocí vybraných příprav, kterými bylo sražení pomocí roztoku amoniaku do pH 9 a 10, srážení pomocí roztoku kyseliny šťavelové, srážení pomocí šťavelanu sodného, příprava ze šťavelanů v pevné fázi, suspenzní mísení surovin a reakcí v pevné fázi byly vyrobeny vzorky spinelových sloučenin typu feritů Mn0,5Mg0,5Fe2O4, MnFe2O4 a MgFe2O4. Vznikající struktura byla ověřena pomocí rentgen difrakční analýzy. U takto připravených vzorků byly stanoveny fyzikálně-chemické vlastnosti - distribuce velikosti částic, termická stabilita, měrný povrch, barevnost, hustota a spotřeba oleje. Naměřené hodnoty byly mezi sebou porovnány.
Rozsah stran
74 s.
ISSN
Trvalý odkaz na tento záznam
Projekt
Zdrojový dokument
Vydavatelská verze
Přístup k e-verzi
Práce není přístupná
Název akce
ISBN
Studijní obor
Anorganická technologie
Studijní program
Chemie a technologie materiálů
Signatura tištěné verze
D31973
Umístění tištěné verze
Univerzitní knihovna (studovna)
Přístup k tištěné verzi
Klíčová slova
Spinel compounds, ferrites, specific surface, thermal stability, spinelové sloučeniny, ferrity, měrný povrch, termická stabilita