Kyselina chlorogenová a její deriváty v kávových bobech

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Bajerová, Petra cze
dc.contributor.author Kašparová, Markéta
dc.date.accessioned 2015-09-27T10:27:30Z
dc.date.available 2015-09-27T10:27:30Z
dc.date.issued 2015
dc.identifier Univerzitní knihovna (studovna) cze
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10195/61113
dc.description.abstract Práce je věnována obsahovým složkám kávy, zejména chlorogenové kyselině a jejím derivátům. Skupina chlorogenových kyselin se přirozeně vyskytuje v rostlinách. Jedná se o estery kyseliny chinové se skořicovými kyselinami. V práci bylo provedeno jejich stanovení ve vzorcích nízko pražené kávy do 120 °C. Byly extrahovány dva izomery, které představují největší podíl mezi CGA. Jedná se o chlorogenovou a neochlorogenovou kyselinu. Izomery byly extrahovány ultrazvukovou sondou a stanoveny metodou HPLC/DAD. S rostoucí teplotou pražení docházelo k úbytku chlorogenové kyseliny a celkového obsahu obou kyselin v součtu, naopak rostlo množství neochlorogenové kyseliny. Celkový úbytek byl proti původnímu množství CGA v zeleném zrnu mírný. cze
dc.format 55 s. cze
dc.format.extent 1076075 bytes cze
dc.format.mimetype application/pdf cze
dc.language.iso cze
dc.publisher Univerzita Pardubice cze
dc.rights Práce není přístupná cze
dc.subject chlorogenic acids (CGA) cze
dc.subject Coffea arabica cze
dc.subject extraction by ultrasonic probe cze
dc.subject HPLC cze
dc.subject coffee roasted up to 120 °C cze
dc.subject chlorogenové kyseliny cze
dc.subject Coffea arabica cze
dc.subject extrakce ultrazvukovou sondou cze
dc.subject HPLC cze
dc.subject pražená káva cze
dc.title Kyselina chlorogenová a její deriváty v kávových bobech cze
dc.title.alternative Chlorogenic Acid and its Derivatives in Coffee Beans eng
dc.type bakalářská práce cze
dc.date.accepted 2015 cze
dc.description.abstract-translated This work is dedicated to content components of coffee, mainly chlorogeinc acid and its derivatives. Natural occurrence of group of chlorogenic acids is in plants. Chemicaly, they are formed by the esterification of -(-)quinic acid with cinnamic acids. They have been determined in samples of coffee roasted up to 120 °C in this study. Chlorogenic and neochlorogenic acids, two isomers have been extracted by ultrasonic probe. These isomers are the largest contributions of total contents of all chlorogenic acids. Chlorogenic and neochlorogenic acids have been determined by HPLC/DAD. With increasing temperature of roasting coffee beans the amount of chlorogenic acid and their total content decreased, conversely an increase of amount of neochlorogenic acid have been observed. The total loss against the original amount in the green been was mild. eng
dc.description.department Katedra analytické chemie cze
dc.thesis.degree-discipline Hodnocení a analýza potravin cze
dc.thesis.degree-name Bc. cze
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Pardubice. Fakulta chemicko-technologická cze
dc.identifier.signature D33214 cze
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cze
dc.description.defence Studentka úspěaně obhájila bakalářskou práci a zodpověděla dotazy komise. cze
dc.identifier.stag 27794 cze
dc.date.embargo 2035-07-17 cze
dc.description.grade Dokončená práce s úspěšnou obhajobou cze


Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Vyhledávání


Rozšířené hledání

Procházet

Můj účet